Avvikende atferd og peptidmønstre i urin hos barn

Spesialpedagog Ann-Mari Knivsberg disputerer 25. april for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Behavioural abnormalities and childhood psychopatology: Urinary peptide patterns as a potential tool in diagnosis and remediation.

Avhandlingen til Knivsberg retter søkelyset mot sammenhengen mellom peptidmønstre i urin og adferdsavvik hos barn. Peptider er delvis nedbrutte proteiner fra blant annet kornprodukter (gluten) eller melk (kasein) som kan gjenfinnes i urinen. Det er funnet både avvikende peptidmønstre og større mengder peptider ved syndromer som autisme, schizofreni og depresjon. Knivsberg har undersøkt urin fra 55 barn med mental retardasjon, 35 førskolebarn med alvorlig problematferd og 15 barn med dyslektiske problemer. I de to første gruppene ble avvikende peptidmønstre funnet hos over 60%. Hos barna med dysleksi var peptidavvikene ikke markante.

Knivsberg stiller spørsmålet om peptidmønstre i urinen hos barn med adferdsavvik gjenspeiler syndromer som kan tjene som grunnlag for gluten- og kaseinfrie dietter. Da det antas at peptidopphopningen har en morfinlignende og negativ effekt på læring, ble gluten- og kaseinfri diett gjennomført for 15 barn med autistiske syndromer. Det ble regsitrert betydelige, positive endringer kognitivt og språklig etter ett år og etter fire år.

Personalia
Ann-Mari Knivsberg er født i Bergen i 1947. Hun har hovedfagseksamen i spesialpedagogikk, avlagt ved Stavanger lærerhøgskole i 1989, og har mangeårig praksis som spesialpedagog for barn med lærevansker og atferdsavvik. Fra høsten 1992 har hun vært stipendiat ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi, UiB, med arbeidssted Senter for leseforskning, Høgskolen i Stavanger.
Bilde ligger på nettet: http://www.uib.no/info/dr_grad/97/april/knivsberg.gif

Tid og sted for disputasen:
Fredag 25.4 kl. 10.15 i Stort aud. Christiesgt. 12, 1. etg.

Kontaktpersoner:
Spes.ped. Ann-Mari Knivsberg tlf.: 51 83 32 00 (a) / 51 52 97 73 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf.: 55 58 90 43 (a) / 55 12 56 91 (p)


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9