Fiskeoppdrett i Bangladesh

M.Sc. A. K. Yousuf Haroon disputerer 22. april for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Diet, feeding ecology and yield potential of two sizes of silver barb, Puntius goniontus Bleeker and tilapia, Oreochromis spp. in shallow, seasonal waterbodies in Bangladesh.

Befolkningsveksten i Bangladesh har i de senere årene ført til økt utnytting og ødeleggelse av fisk og fiskeri. Haroon har undersøkt sentrale biologiske aspekter for effektiv drift av ekstensiv fiskeoppdrett, en utbredt næring i Asia. Fiskeoppdrett tilpasset sesongavhengige vanndammer kan gi fattige bønder i Asia stabil tilførsel av nødvendig protein. Haroon undersøker i studiet den foretrukne diett og daglige rasjoner til små og store eksemplar av Silver barb (Puntius gonionotus) og Tilapia (Oreochromis spp.). Dette er eksotiske fiskearter som vokser raskt og som er svært populære blandt fiskebønder i Bangladesh. Resultater fra dette studiet vil gjøre det enklere å manipulere yngelutsetting og utvikle forvaltningsstrategier ved ekstensiv fiskeoppdrett i sesongavhengige vanndammer. Dette har stor betydning for de mange fattige fiskeribøndene i sørøst Asia. Haroon har også foreslått en ny metode til mulig fóringstrategi. Denne stategien representerer et betydelig framskritt i forhold til tidligere metoder.

Personalia
A. K. Yousuf Haroon ble født i Barguna, Bangladesh i 1951. Han avla eksamen for Master of Science ved Dhaka University i 1974 og har siden arbeidet innen fiskeriforskning. Han har fullført doktergradsstudiene ved Institutt for fiskeri og marinbiologi ved Universitetet i Bergen og har hatt permisjon fra arbeid som senior forsker ved Fisheries Research Institute, Chandpur, Bangladesh.

Tidspunkt og sted for disputasen: Tirsdag 22. april 1997, kl. 12.15 i rom 2144, HiB, Thormøhlensgt. 55

Kontaktpersoner Professor Dag Møller tlf. 55 58 44 51
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf. 55 58 90 43 / 55 12 56 91


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9