Stressmage i tre dimensjoner

Cand.med. Odd Helge Gilja (35) disputerer 16. april for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Functional dyspepsia studied by two- and three-dimensional ultrasonography. Significance of gastric meal accommodation.

Gilja har studert pasienter med funksjonell dyspepsi, en kronisk sykdom som fører til at magesekkens bevegelsesmønster endres uten at en finner tegn til sår eller betennelse. Denne sykdommen kalles også stressmage, og mange av de pasientene som blir henvist til utredning hos spesialister i fordøyelsessykdommer lider av dette.

Ved hjelp av ultralyd, en smertefri og ufarlig metode, har Gilja undersøkt hvordan et suppemåltid fordeler seg i magesekken. I samarbeid med Vingmed Sound (Horten) og Christian Michelsen Research (Bergen) har Gilja utviklet og evaluert computerstyrte metoder for opptak og bearbeiding av 3-dimensjonale bilder. Disse undersøkelsene har vist at 3-dimensjonal ultralyd har høy nøyaktighet og presisjon ved målinger av organ-volum. Ved å bruke den nye ultralydmetoden fant han at den øverste delen av magesekken hos pasienter med stressmage ikke "slappet av " tilstrekkelig slik at måltidet fikk "hvile" før det passerte videre. Gilja har også undersøkt hvordan et muskelavslappende medikament (Nitroglycerin) resulterer i en større utvidelse av magesekken. Det hadde også en gunstig effekt på pasientenes symptomer. Arbeidet utgår fra Medisinsk avdeling A ved Haukeland sykehus, Universitetet i Bergen med professor Arnold Berstad og professor Svein Ødegaard som veiledere.

Personalia
Odd Helge Gilja er født i Bergen i 1962 og tok medisinsk embedseksamen ved Universitetet i Bergen i 1988. Han er assistentlege ved Medisinsk avdeling på Universitetsklinikken Haukeland sykehus.

Tidspunkt og sted for disputas
16. april kl. 10.15, Olavsalen, 2. etg. Gml. Hovedbygning, Universitetsklinikken Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner
Cand.med. Odd Helge Gilja, tlf. 55298060 / 55972167 (a) / 55296148 (p) E-mail: Odd.Gilja@meda.uib.no URL: http://www.uib.no/med/avd/med_a/oddgilja.html Informasjonskonsulent Jo Høyer tlf.: 55 58 90 36 (a) / 55 10 18 24 (p)


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9