Livet til de eldste gamle

Cand.polit. Margareth Bondevik (66) disputerer 18. april for dr.polit. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Livet til de eldste gamle. Studier vedrørende ensomhetsopplevelse, soial kontakt, dagliglivets aktiviteter, meningen i livet og religiøsitet.

Bondevik har studert visse aspekter ved livet til de eldste gamle. Hovedvekten er lagt på egne erfaringer med å bli gammel, deres ressurser og behov. Større forståelse for livet til denne gruppen gamle øker muligheten til at de kan få et meningsfullt liv som mulig.

Avhandlingen kartlegger ensomhetsopplevelsen blant de eldste gamle, deres sosiale kontakt med andre, daglige aktiviteter og livsverdier. Dette er gjort på grunnlag av samtaler med 221 eldre mellom 80 og 105 år. Halvparten av disse er sykehjemsbeboere, resten er hjelpetrengende og aleneboende i eget husvære. Ensomhetsopplevelse blant denne gruppen eldre er et sammensatt fenomen. De fleste ga uttrykk for tilfredshet med den kontakt de hadde med andre, mens en tredjedel følte seg ensomme ofte eller en gang i blant. De eldste gamle syntes å tilpasse seg livet når mulighetene for personlig kontakt ble begrenset, som ved slektninger og venners bortgang. Religion er en eksistensiell verdi som har stor betydning for de fleste av de eldste gamle, og disse opplever at livet deres har mening nå som tidligere i livet. Andre opplever at det er fortiden som gir det livet de lever nå mening.

Personalia
Margareth Bondevik er født i Oslo i 1930 og tok sykepleieeksamen ved Ullevål sykepleierskole i 1953. Hun ble cand.polit. da hun tok sykepleievitenskap i Bergen i 1988. I dag er hun ansatt som amanuensis ved seksjon for sykepleivitenskap, Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen.
Bilde av Bondevik på nettet:
http//www.uib.no/info/dr_grad/97/april/bondevik.gif

Tidspunkt og sted for disputas
Fredag 18. april kl. 10.15 i store auditorium, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner
Cand.polit. Margareth Bondevik tlf. 55 58 61 60 (a) / 55 31 23 11 (p)
epost: margareth.bondevik@isf.uib.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf.: 55 58 90 43 (a) / 55 12 56 91(p)


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9