Oljeutvinning fra heterogene reservoar

Cand. scient. Knut Arne Børresen (31) disputerer fredag 6. september for dr.
scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Experiments and Simulations of Fluid Flow in Heterogeneous Reservoir Models: Emphasis on Impacts from Crossbeds and Fractures»

Børresens avhandling tar for seg oljeproduksjon fra heterogene reservoarer under vanninnstrømning. Han har særlig studert vann- og oljestrømning over kryss-sjikt og bruddsoner. De fleste oljereservoar, også i Nordsjøen, er heterogene, dvs. sammensatt av bergarter med ulike stømningsegenskaper for olje, vann og gass. De fleste oljereservoar har også bruddsoner, dvs. sprekker. I en serie laboratorieforsøk er innvirkning fra disse heterogenitetene på strømningsmønsteret for olje og vann blitt undersøkt. Børresen har benyttet den samme fullfelts simulatoren som blir brukt i Nordsjøen. Hensikten var å finne ut i hvilken grad simulatoren er i stand til å beskrive oljeproduksjon fra heterogene reservoar. Simulatoren gav generelt sett en riktig beskrivelse av oljeproduksjonen, men detaljene i væskestrømmen ble ikke tilfredsstillende forutsagt. Dataene viser at kryss-sjikt kan forårsake redusert og forsinket oljeproduksjon.
Personalia
Knut Arne Børresen er født i Ski kommune i Akershus. Han ble i 1990
utdannet cand. scient. ved Fysisk Institutt, Universitetet i Oslo. Han ble i 1992 opptatt som dr. scient. student ved Universitetet i Bergen, med tilknytning til forskningsgruppen i Reservoarfysikk, Fysisk institutt. I 1993 var han i ett år midlertidig ansatt ved Norsk Hydros Forskningsenter i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: fredag 6. september, KL. 10.30, auditorium 2, Realfagbygget

Kontaktperson: Cand.scient. Knut Arne Børresen, tlf. 55 58 27 08 (a), tlf. 55 12 49 03 (p)
Professor Kristofer Kolltveit, Fysisk institutt : Tlf. 55 58 27 23
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43