Skal hindre skader av ultralyd

Cand. scient. Aina Margrethe Berg disputerer 3.sept. for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
«A theore tical Investigation of some Nonlinear Propagation models in Ultrasound»
Aina Margrethe Berg har analysert matematiske/numeriske modeller for lydforplantning. De teoretiske resultatene er testet mot eksperimentelle målinger utført ved forskningssenteret INSERM i Lyon i Frankrike og University of Bath i England.
Anvendelsene for denne typen forskning er mange. Ved Matematisk institutt ved Universitetet i Bergen har man sælig orientert seg mot ultralyd innen medisin, brukt både til å stille diagnose og til behandling. Når ultralyd med h&osl ash;y styrke trenger inn i kroppen, er det svært viktig at den treffer nøyaktig det området den skal, slik at ikke friskt vev blir skadet. Berg har utviklet matematiske modeller for beregning av formen og styrken på ultralyden som anvendes ved behandling av f.eks. kreftsvulster. Behandlingen kan dermed simuleres på dataskjermen. Bergs beregninger er spesielt viktig når det gjelder hensynet til pasientenes sikkerhet under behandingen. Foruten kreftsvulster, er gallestei n og nyrestein sykdommer som kan behandles med ultralyd. Særlig i Frankrike er man kommet langt i utviklingen av utstyr for denne typen behandling, og Berg har samarbeidet med forskere ved forskningssenteret INSERM i Lyon. I Norge er det vanlig &ar ing; behandle gallestein med ultralyd.
Personalia
Aina Margrethe Berg avla i 1990 cand.scient eksamen ved Universitetet i Bergen (UiB), med hovedfag i anvendt matematikk. Hun ble opptatt som dr.scient student i 1991 med finansiell støtte fra Norges Forskningsråd og UiB. Aina Margrethe Berg e r fra Arna.
Veiledere under dr.grads studiet har vært professor Jacqueline Naze Tjøtta og
professor Sigve Tjøtta.

Tidspunkt og sted for disputasen: 3. september kl.12.15, Aud.B, Auditoriefløyen, Allégt.55.
Kontaktpersoner: Cand. scient. Aina Margrethe Berg, Matematisk institutt , tlf. 55 58 48 71
Informasjonskonsulent: Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43