NY DOKTORGRAD


Biomarkører i fisk -
billig redskap for miljøovervåking i utviklingsland

Cand. scient. Bernard K.-M. Gadagbui (35) disputerer onsdag 25. september
for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Biomarker responses in tropical fish species. Evaluation of ecotoxicological tools for developing countries.

Gadagbui har studert hvordan tropiske fiskeslag som tilapia (Oreochromis niloticus) og mudderfisk (Clarias anguillaris) reagerer på forurensning gjennom forandringer på det biokjemiske nivå. Begge artene er utbredt i fiskeoppdrett i Afrika og Asia, og spesielt er tilapia en dominerende art i mange land i den tredje verden.

Bruk av biomarkører har vært lansert som en enkel og informativ måte å overvåke biologiske effekter av miljøforurensning. Det omfatter å registrere forandringer i biokjemiske komponenter i fisken som kan skyldes eksponering av miljøgifter. Gadagbuis forskning har vært rettet mot utviklingsland. Hittil har denne typen forskning hovedsakelig vært drevet i Europa og USA.

I avhandlingen har han studert og karakterisert forandringer i utvalgte biomarkører gjennom kontrollerte forsøk i akvarier, der fisken ble utsatt for kjente miljøgifter som PCB, PAH og tungmetaller. Kunnskapen fra dette har han tatt med seg til felten i Ghana (Vest-Afrika). Der undersøkte han hvordan tilapia som ble plassert i bur utenfor avløpsvannet fra en tekstilfabrikk til Voltaelven, reagerte på utslippene. Han kunne påvise effekter på fisken flere kilometer nedenfor utslippsstedet. Mudderfisk som gikk på elvesediment fra de samme plassene, ble også påvirket. Avhandlingen konkluderer med at de to artene fungerer utmerket som indikatorarter for miljøforurensning, og at bruk av biomarkører har et stort potensiale som en enkel, rask og billig teknologi for miljøovervåking i utviklingsland.

Personalia:
Bernard Kwaku-Mensah Gadagbui er fra Ghana. Han tok sin Bachelor of Science with Honours ved Universitetet i Ghana, i 1985, og cand. scient.-graden ved Biokjemisk institutt, Universitetet i Bergen i 1992. Han ble tatt opp til dr. scient.-studiet ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi i 1993. Gadagbui stipendperiode har vært finansiert av NUFU (1993-95) og Norges forskningsråd, Område Miljø og utvikling (1996).

Tidspunkt - disputas
Gadagbui forsvarer avhandlingen sin 25. september kl. 1315 i Auditoriet, Institutt for mikrobiologi, Jahnebk. 5.

Kontaktpersoner:
Førsteaman. Anders Goksøyr, Lab. for marin molekylærbiol, tlf. 55 58 43 74.
Informasjonskonsulent: Rønnaug Tveit, 55 58 90 35