Cand.polit Zahra Kamalkhani disputerer 20. september for dr.polit graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
Kvinners islam: kvinners religiøse praksis i dagens Iran
Etter den islamske revolusjonen i 1979 har det vært en påfallende vekst i religiøs og teologisk virksomhet blant kvinner i Iran. I vestlige framstillinger blir Islam presentert som mannens område, og kvinner blir gjerne beskrevet som tause og tilbakeholdne. I sin avhandling viser Kamalkhani at dette ikke er tilfelle for den islamske republikk i dagens Iran. I Iran har staten lagt til rette for økt religiøs utdanning for alle borgere - både menn og kvinner. Dette har gitt tradisjonelle religiøse former nye dimensjoner, kvinnelig deltagelse øker i alle typer religiøse virksomheter - forsamlingsliv, organisasjon og lederskap. Det mest slående er at det blir flere og flere kvinner i teologiske studier og med teologisk forfatterskap på høyt nivå. Kvinner med høye eksamener i teologi kommer også inn i viktige posisjoner i politikken, som i nasjonalforsamlingen etter valget i år.. Kombinasjonen av teologisk kompetanse og sosial innflytelse er et sentralt maktgrunnlag i dagens Iran.
Kvinner og menn er fortsatt adskilt i det offentlige liv. Men gjennom den egne kvinnesfæren, har den nye teologiske og religiøse virksomheten skapt en ny identitet og en ny plattform for at kvinner kan utfolde seg på det religiøse område. Redegjørelsen for dette er det sentrale bidraget i Khamalkhanis bidrag.
Personalia
Zahra Khamalkhani er født i Iran i 1954. Hun har hovedfag i sosialantropologi fra universitetet i Bergen. Khamalkhani er den første islamske kvinne som disputerer for doktorgraden i Norge.
Tidspunkt og sted for disputasen: 20. september, klokka 10.15 i auditoriet på U. Phil.
Kontaktpersoner: Cand. Polit. Zahra Khamalkhani tlf. 55 58 92 58 (a)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf. 55 58 90 35 (a)