Internalisering av Guds lov

Cand. philol. Albrecht Hofheinz disputerer 20. september for dr. philosgraden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Inrternalizing Islam. Shaykh Muhammad Majdhub, scriptural Islam and local context in the early Nineteenth Sudan, vol. I and II
Kravet om innføring av shari'a - den islamske lov - er et av de sentrale politiske stridsspørsmålene i dagens muslimske samfunn. Denne loven blir ofte framstilt som en idealløsning på de problemer som de muslimske stater står overfor. Avhandlingen tar opp bakgrunnen for at muslimene er så opptatt av shari'aen ved å belyse den rollen som 'de indre misjonærene' spilte for to hundre år siden. Ikke bare de boklærde, men alle muslimene måtte forstå dogme-grunnlaget og bli 'ekte muslimer', sa de. Et moralsystem bygd på islamske tekster ble spredt fra byene og ut til vanlge muslimer på landsbygdene, og loven ble 'internalisert' hos dem. Samtidig ga denne utviklingen den enkelte muslim større kontroll over hva som var 'muslimsk' adferd.


Personalia
Albrecht Hofheinz er født i Heidelberg, Tyskland, 1959. Han studerte islamvitenskap, arabistikk, islamsk kusnthistorie og tysk språk og litteratur i Bonn, Kairo og Berlin, og oppholdt seg i fire år i Sudan og Egypt. Han har samarbeidet med forskere ved Historisk institutt, Bergen, siden 1985, og dette har ført til en rekke publikasjoner om Sudans historie og islamsk mystikk. Hofheinz har vært Europa-stipendiat og NFR stipendiat ved senter for Midtøsten- og islamske studier, Universitetet i Bergen, siden 1993.


Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 20. september kl. 10.15


Kontaktpersoner:
Cand.odont. Albrecht Hofheinz tlf. 55 58 31 29(a) 55 28 27 37 (p)
Informasjonskonsulent Jo Høyer tlf. 55 58 90 36 (a)/ 55 10 18 24(p)