Molekylære "fossilar" i olje

Cand. scient Berit Huseby disputerer tirsdag 10. september for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Porphyrins in petroleum source rocks
Rester fra klorofyll og hemoglobin, fargestoffer fra henholdsvis plante- og dyreorganismer, kalles petroporfyriner og finnes i råoljer og kildebergarter. Geologiske prosesser og økende temperaturer omdanner disse over tid, men porfyrinenes strukturerer ivaretas, og det er mulig å tilbakeføre disse til bestemte typer organismer og miljøer. Utifra dette kan en si noe bestemt om endring i økologiske betingelser på jorden over tid. Huseby foretar i sin avhandling detaljerte analyser av porfyrinene i kildebergarter fra Nordsjøen, og disse sammenlignes med tilsvarende forbindelser som har vært varmet opp i laboratoriet. Dette kan benyttes til å si noe spesifikt om det biologiske materialet som omdannes til olje, blant annet om temperaturens betydning i denne prosessen, og brukes i analyser og letinger etter hvor organisk materiale kan ha blitt omdannet til oljereserver.

Personalia: Bertit Huseby (31) er oppvokst i Volda og begynte å studere i Bergen i 1985. I 1991 avla hun cand. scient. eksamen ved Kjemisk institutt, med en analyse av plantepigmenter i gran. Siden høsten 1993 har hun vært tilknyttet forsker Tanja Barth (UiB) og dr. Ruben Ocampo (ULP, Strasbourg) i et fransk/norsk samarbeidsprosjekt finansiert av Statoil, Elf Norge A/S og Total Norge A/S.

Tidspunkt og sted for disputasen: Aud. 5, Realfagsbygget, Allègt. 41, 5007 Bergen, tirsdag 10. september kl. 10.30

Kontaktpersoner:
Berit Huseby tlf. 55 58 34 80 (a) / 55 32 38 82 (p)
Rønnaug Tveit 55 58 90 35 (a)/ 55 12 56 91 (p)