NY DOKTORGRAD

Datasimulering av strøymingsprosessar

Cand. scient. Jens Halvor Rolfsnes disputerer 28. oktober 1996 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlinga

Applications of a modified Fourier method to discontinous problems

Avhandlinga er relatert til metodeutvikling innanfor datasimulering av strøymingsprosessar. Datamodellar er viktige hjelpemiddel for å beskriva strøyming av væsker/gassar i til dømes hav og atmosfære, petroleumsreservoar og prosessindustri. Datasimulering av komplekse strøymingsprosessar er generelt ressurskrevjande, og det stillest høge krav til metodane med omsyn til nøyaktighet og effektivitet. Ein viktig motivasjon for arbeidet i avhandlinga til Rolfsnes har vore å utvikle betre metodar for å simulere strøymingsproblem der det inngår rørsle av skarpe frontar, som til dømes grenseflatar mellom væsker av ulik tettleik (olje / vatn). Når tradisjonelle simuleringsmetodar blir brukt på slike problem får ein ofte dårleg oppløysing av skarpe frontar og generelt låg nøyaktighet. Med dei modifiserte metodane som er presenterte i avhandlinga, blir det lagt vekt på å oppnå nøyaktige resultat med lite reknekrevjande simuleringar.

Personalia
Jens Halvor Rolfsnes er fødd i Haugesund i 1964. Han er utdanna cand. scient frå Matematisk institutt, UiB 1991, og er no tilsett ved Geomatic Software, Stavanger.

Kontaktpersoner
Cand. scient. Jens Halvor Rolfsnes tlf. 55 58 48 70 (a)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf. 55 58 90 35 (a)