Lokalisering av svulst i vev

M. Sc. Bingquan Chen (33) disputerer torsdag 31. oktober for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Diffraction Tomography and its Applications for Optical Imaging in Random Media

Tomografi er en metode for å undersøke pasienters indre organer, og dette foregår ved å ta bilder fra forskjellige synsvinkler. Standardmetoden er basert på røntgen, men i tomografiske undersøkelser benytter man lys. I motsetning til den kortbølgete røntgenstrålen går langbølger (lys og lyd) ikke rett gjennom vev, men blir bøyd av når den møter grumsete medier. Denne avbøyningen av lysets stråler kalles diffraksjon. Tomografisk avbildning gjennom grumsete medier og vilkårlig spredte partikler, som det biologiske vevet i kroppen, er en utfordring i vitenskap og teknologi. I dette arbeidet har Chen utviklet en teori for diffraksjonstomografi i slike grumsete medier, og basert på denne teorien kan lysforplantningen i mediet bestemmes under visse forutsetninger. Lyset spres annerledes om det for eksempel befinner seg en svulst i vevet, og svulsten kan lokaliseres ut fra målinger av det spredte lyset. Spesielt et av arbeidene (Diffuse Photon Density Wave Diffraction Tomography) ventes å kunne ha anvendelser innen medisinsk diagnostistikk, for eksempel i brystkreftundersøkelser.

Personalia Bingquan Chen er født i Laiyang, Shadong, Kina. Han mottok en M. Sc.-grad i anvendt fysikk fra National Institute of Meteorology, Beijing, Kina i 1991. Fra 1991 til 1993 arbeidet han ved National Institue of Meteorology, hvor han og medarbeiderene etablerte en nasjonal temperaturstandard. Han kom til Universitetet i Bergen i 1993, hvor han har utført sitt arbeid for dr. scient.-graden ved Fysisk institutt.

Kontaktpersoner: Professor Jakob J. Stamnes, tlf. 55 58 28 18 (a) Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf. 55 58 90 36 (a)/ 55 12 56 91 (p)