Første jordmor tar doktorgraden



Cand.polit. Gunnhild Blåka Sandvik disputerer 2. oktober 1996 for dr. philos.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Fra distriktsjordmor til institusjonsjordmor. Fremveksten av en profesjon og en profesjonsutdanning.

Blåka Sandvik er den første norske jordmoren som tar norsk doktorgrad.
Avhandlingen belyser profesjonaliseringen av et tradisjonsbundet kvinneyrke og har i særlig grad fokus på hva som skjer med en tradisjonsbunden fagkultur i profesjonaliseringens og moderniseringens kjølvann. Distriktsjordmoren fremstår som prototypen på en historisk fagkultur med sin blomstringstid i tidsrommet 1880 - 1920. En overgangsprototype fra perioden 1920 - 1969 synliggjør spenninger og konflikter som oppstår innad i en yrkesgruppe når tradisjonelle og moderne normer for jordmoryrket og jordmorutdanningen skal utformes. Den moderne jordmorprototypen vokser fram i 1970-åra. Hun utøver sin rolle på en sentralisert og spesialisert fødeinstitusjon.

Hovedfokus i avhandlingen er det praktiske jordmorarbeidet, - de kloke jordmorhandlingene. Ved å gå til våre formødre, studere beretninger de har nedtegnet fra normale og kompliserte fødselssituasjoner, gis et bilde av en praktisk handlingsklokskap formidlet i et levende og nyansert hverdagsspråk. I profesjonliseringens kjølvann er dette levende berettede språket mer og mer blitt erstattet av et klassifiserende vitenskapelig språk. Forholdet mellom vitenskapelig kunnskap og praktisk kunnskap problematiseres.

Personalia
Gunnhild Blåka Sandvik er født 7. juni 1951 i Eiken i Vest-Agder. Hun ble cand. polit. i 1988 med hovedfag i pedagogikk. Fra før var hun utdannet sykepleier, jordmor og sykepleielærer. Blåka Sandvik har fra 1991 vært ansatt ved Institutt for praktisk pedagogikk ved UiB, først som stipendiat, siden som amanuensis i fagdidaktikk helsefag.


Tid og sted for disputas: Onsdag 2. oktober kl. 1015, Auditorium 3, 3. etg., Johannes Brunsgt. 12.


Kontaktpersoner: Cand.polit. Gunnhild Blåka Sandvik, tlf. 55 58 48 42 (k),
55 91 08 16 (p).
Informasjonskonsulent Rønnaug tveit, tlf. 55 58 90 43 (k), tlf. 55 12 56 91 (p).