Klimaendringer og sirkulasjonen i det Nordiske hav.

B. Sc. Knud Simonsen disputerer mandag 11. november for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Heatbudgets and freshwater forcing of the Nordic Seas and the Arctic ocean

Når forholdet mellom klimaendringer og den menneskeskapte drivhuseffekten diskuteres, pekes det ofte på sirkulasjonen i de Nordiske hav, som er havområdet mellom Grønland , Island og Skandinavia. Denne fokuseringen bunner ofte i geologiske registreringer av klimaendringer som er har foregått i løpet av relativ kort tid; dvs. en mannsalder eller kortere. Avhandlingen beskriver arbeidet med å bygge opp en regnemaskinmodell for havet hvor dagens endringer blir forstått gjennom fortidens klimaendringer. En slik modell kan også styrke tilliten til å forutsi klimaendringer. Det er spesielt fokusert på problemstillinger i forbindelse med varmetransport og tilførsel av ferskvann til de Nordiske hav og til Polhavet. I avhandlingen blir det pekt på at det relativt store varmetapet fra hav til atmosfære i Barentshavet sannsynligvis har en større betydning for dagens sirkulasjon i de Nordiske hav enn tidligere antatt.

Personalia Knud Simonsen er født i Ejde på Færøyene. Han ble i 1989 utdannet som B. Sc. i fysikk/geofysikk ved Universitetet på Færøyene.I 1992 avla han hovedfagseksamen i oseanografi ved Geofysisk institutt, Universitetet i Bergen. Han har siden 1996 vært ansatt som forsker ved Nansensenteret.

Tidspunkt og sted for disputasen Mandag 11. november kl. 10.00, aud. 1. etg., Nansen Senteret for Miljø- og Fjernmåling, Edv. Griegsvei 3A.

Evt. bilde kan hentes via Internett fra: http://www.nrsc.no:8001/bilder/staff/knud.jpg enddocument

Kontaktpersoner Prof. Ola M. Johannessen, tlf. 55 29 72 88 Informasjonskonsulent Jo Høyer tlf. 55 58 90 36 (a) / 55 10 18 24 (p)


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9