NY DOKTORGRAD

Strengteori og enumerativ geometri på Calabi-Yau-mangfoldigheter

Diplom-matematiker Paul Meurer (34) disputerer fredag 15. november for dr.-scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Gromov-Witten Numbers of Rational Curves on Calabi-Yau Hypersurfaces in Weighted Projective Space P (2,1^n).

Meurers doktorgradsarbeid er innen algebraisk geometri. Problemstillingen i Meurers avhandling er å beregne antallet rasjonale kurver av gitt grad, og mer generelt av Gromov-Witten-tall, på Calabi-Yau-mangfoldigheter. Allerede for lave grader er det svært vanskelig å beregne disse tallene med klassiske algebro-geometriske metoder (snitt-teori). Samtidig har teoretiske fysikere som arbeider innenfor strengteori (der Calabi-Yau-mangfoldigheter spiller en nøkkelrolle) i de siste årene kommet frem til metoder som gjør det mulig å beregne disse tallene for vilkårlig høy grad. De fysiske metodene, med den såkalte speilsymmetrihypotesen som kjerne, har man matematisk ikke ennå fullstendig forstått, og det er en viktig oppgave å verifisere så mange som mulig av fysikernes beregninger. I den første delen av avhandlingen anvender Meurer speilsymmetriformodningen på en klasse Calabi-Yau-mangfoldigheter som ikke har vært undersøkt før og beregner Gromov-Witten-tallene for disse. I den andre delen verifiserer han noen av disse tallene ved å bruke klassiske metoder.

Personalia Paul Meurer er født i Kamp-Bornhofen, Tyskland. I 1991 avla han diplom-eksamen i matematikk ved Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität i Bonn, Tyskland. Han ble tilsatt som universitetsstipendiat ved Universitetet i Bergen i desember 1991 og har i en fireårsperiode vært tilknyttet Matematisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen: Matematisk institutt, Allégt. 55, Auditorium B, 15. november kl. 12.30.

Kontaktpersoner: Matematisk institutt v/Professor dr. Stein Arild Strømme, tlf. 55582834 (arb.), 56149707 (privat) Informasjonskonsulent Jo Høyer tlf. 55 58 90 36 (a) / 55 10 18 24