NY DOKTORGRAD

Beskrivelse av bunnstrømmer i havet

Cand. scient. Guttorm Alendal (31) disputerer mandag 18. november for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Implementing and testing of different gravity current models with application to oceanic and man-made currents.

Alendals avhandling omhandler studier av tetthetsdrevne bunnstrømmer som eksisterer naturlig i havet og som utgjør en viktig del av havsirkulasjonen. Denne sirkulasjonen er viktig for jordens klima, men dagens storskala klimamodeller har for grov oppløsning til å beskrive dem på en korrekt måte. Økt forståelse av dynamikken i prosesser på mindre skala er derfor viktig for bedre å kunne innlemme dem i storskala modeller. I avhandlingen har Alendal brukt to typer regnemaskinmodeller: En forenklet modell hvor kun mindre størrelser inngår, og en matematisk sett tyngre modell som løser opp indre strukturer. Den første modellen ble brukt til å undersøke følsomheten til hvor mye friksjonen mot havbunnen og innblandingen av omkringliggende vannmasser har å si for bunnstrømmen. Den tyngre modellen ble brukt til å modellere en serie av laboratorieforsøk med tetthetsdrevne strømmer, og til å belyse friksjon og innblanding ytterligere.

Personalia Guttorm Alendal er født i Haugesund. Han avla cand. scient. graden ved Matematisk Institutt, Univ. i Bergen, våren 1992 og ble deretter ansatt som forsker ved Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling i Bergen. [Bilde hentes på: http://www.nrsc.no:8001/bilder/staff/guttorm.jpg]

Tidspunkt for disputasen: Mandag 18. november kl 13.15 i auditoriet i 1 etg, Nansen senter for Miljø og Fjernmåling

Kontaktpersoner Cand.scient. Guttorm Alendal tlf.: 55 58 29 01 (a) / 55 96 05 42 (p) Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf.: 55 58 90 35 (a) / 55 12 56 91 (p)