Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Bakterier fra oljereservoar

Cand. scient. Roald Kåre Nilsen (34) disputerer l. mars 1996 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Thermoanaerobes in North Sea oil field waters and reservoirs

Nilsen har i sitt arbeid isolert og karakterisert varmekrevende, anaerobe (liv uten oksygen) bakterier fra vann fra oljereservoar i Nordsjøen. Dette varme vannet finnes naturlig i olje-reservoar og blir produsert sammen med olje og gass. For å øke oljeutvinningen injiseres anaerobt sjøvann ned i reservoaret. Bakteriene vokser på organiske syrer og hydrogengass som finnes i oljereservoaret, og på kjemikalier som tilsettes injeksjonsvannet. Nilsen har vist at en rekke slekter av sulfatreduserende bakterier finnes i reservoarvann. Han har undersøkt egenskapene til bakteriene, og resultatene gir indikasjoner på at slike varmekrevende bakteriene kan ha eksistert i reservoaret helt siden oljen ble dannet for millioner av år siden. Injeksjon av sjøvann til reservoaret stimulerer aktiviteten til bakteriene som produserer den giftige gassen hydrogensulfid som skaper problemer under oljeproduksjonen. Han har også isolert bakterier som produserer metangass, og som kan leve i et samarbeid med sulfatreduserende bakterier i oljereservoarene i Nordsjøen.

Personalia.
Roald Kåre Nilsen er født i Bergen i 1961. Han ble i 1988 utdannet som Cand. scient ved Institutt for Mikrobiologi og Plantefysiologi, Universitetet i Bergen. I 1990 ble han opptatt som dr. scient student ved Universitetet i Bergen med tilknytning til Institutt for Mikrobiologi. Han har siden april 1995 vært ansatt som lærer ved Avdeling for Ingeniørfag, Høgskolen Stord/Haugesund.

Tidspunkt og sted for disputasen: 1. mars kl. 10.15., Institutt for Mikrobiologi, Auditoriet, Vestfløyen

Kontaktpersoner:
Professor Torleiv Lien: tlf. 55 21 26 69 (a)/55 32 46 87 (p)/ e-post torleiv.lien@im.uib.no
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)