Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Automatisk jordskjelvsregistrering

M.sc. Cenk Deniz Mendi disputerer 11. mars 1996 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Prospects for On-Line Analysis of Seismic Records and Their 2-D Finite Difference Synthesis.

Avhandlingen består av 4 arbeider hvorav to alt er trykket i internasjonale tidsskrift/bøker.Et emne i avhandlingen er automatisk lokalisering av jordskjelv med basis i nettverk av seismologiske stasjoner. Praktiske tester er utført med data fra Tyskland og Norge og med samme lokaliserings-nøyaktighet som ved tidskrevende, manuelle seismogram analyser.På en overbevisende måte er også størrelsen av jordskjelv på Richter-skalaen bestemt automatis k ved bruk av vibrasjonsteori. Praktisk anvendelse av denne nye metoden vurderes ved flere store seismologiske sentre.

De største oljefeltene i Nordsjøen ligger i nærheten av store geologiske grøfter som effektivt blokkerer utbredelse av jordskjelvsbølger. Kandidaten har ved hjelp av avansert analyse verktøy, utviklet ved Institu tt for Den Faste Jords Fysikk ved Universitetet i Bergen, simulert bølge-utbredelsen fra jordskjelv på britisk sokkel og registrert ved Universitetets seismologiske stasjoner på Vestlandet. Konklusjonen ble at disse grøftene fr emviser unike geologiske strukturer som meget effektivt absorberer vesentlige deler av bølgefeltet fra jordskjelv i Nordsjøen.


Personalia
Cenk Deniz Mendi er født 9 februar, 1967 i Istanbul, Tyrkia. Han tok graden M.Sc. i kybernitikk ved Bogazice Universitetet i Istanbul, 1992. Det er et studieopphold ved Universitetet i Bergen med stipend fra Norges Forskningsråd i 1994 som h ar resultert i doktorgradsarbeidet. Mendi tiltrer umiddelbart en forskerstilling i hjemlandet.

Tidspunkt og sted for disputas: 11. mars kl 12.15, Institutt for den faste jords fysikk, Kursrommet (rom nr. 2113), Allegt. 41

Kontaktpersoner:
Professor Eystein Husebye,tlf.55 21 34 02
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)