Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Skarpere ultralydbilde

Sivilingeniør Jørn Hokland (30) disputerer 20.mars 1996 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Speckle Reduction, Restoration, and Volume Visualization in Medical Ultrasonics

Ultralydbilder er utstrakt brukt innen medisinsk diagnose fordi lyden ikke er påvist skadelig, og fordi apparatene er relativt billige og enkle å bruke. Bildene lages ved at tynne stråler av lyd hurtig fokuseres inn i kroppen og reflekteres av vevet med varierende styrke. Strålene sveipes gjennom et plan, og de mottatte signalene settes sammen og vises som intensiteter på en skjerm. En del av doktorarbeidet har vært å lage dataprogrammer for å sette sammen mange plan slik at ikke bare et snitt, men et tre-dimensjonalt volum fra kroppen kan studeres. Metoder for delvis gjennomsiktig visualisering med kunstig belysning er også foreslått. Programmet brukes i dag ved Haukeland Sykehus til blant annet å studere romlig spredning av kreftsvulster, og det er ventet at denne teknologien vil bli vanlig om noen år. Hovedtema i avhandlingen er digitale metoder for å fjerne speckle-støy i ultralydbildene og for å gjøre dem skarpere. I avhandlingen foreslår Hokland to forskjellige metoder som kan brukes til dette formålet. Den ene av de foreslåtte metodene, Gibbs-Markov metoden, fikk utmerkelsen "honorable mention" for kvalitet og relevans på konferansen SPIE Medical Imaging i San Diego, 1995. Ultralydbedriften Vingmed Sound i Horten ønsker å kommersialisere deler av doktorarbeidet. Doktorgraden er tatt ved Matematisk institutt. Arbeidet er utført ved Fysiologisk institutt under veiledning av Torfinn Taxt, og ved Christian Michelsen Research (CMR) i Bergen og University of Massachusetts at Amherst.

Personalia
Jørn Hokland er oppvokst på Skarstein i Vesterålen, og har sin utdannelse innen datateknikk fra Bergen Ingeniørhøgskole i 1989 og fra Norges Tekniske Høgskole i 1991. Han er i dag forsker ved CMR.


Tidspunkt og sted for disputasen: 20. mars kl. 10.15, Auditorium 1, De prekliniske institutter


Kontaktpersoner:
Siv.ing. Jørn Hokland, tlf. 55 57 40 40
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)