Universitetet i Bergen


Ny doktorgrad

Fargestoffer

Cand.scient. Knut Danielsen disputerer torsdag 28. mars for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

lHand 13C NMR Spectroscopic, Chromatographic and Synthetic Studies of Anthraquinones.

Danielsens avhandling omhandler forskjellige sider av kjemien til fargestoffene antrakinoner, Antrakinoner er ganske utbredt i planteriket og har vært av interesse for mennesker gjennom historisk tid på grunn av deres farge og biologisk aktivi tet. Avhandlingen tar utgangspunkt i undersøkelser av de oransje antrakinonene som gir rabarbrarot sin farge. Metoder for isolasjon
og identifikasjon av rabarbrapigmentene ble undersøkt for å skaffe en bakgrunn for videre arbeid med denne stoffgruppen.

Mens reduksjons reaksjoner av antrakinoner er godt dokumentert, er deres oksydasjon lite undersøkt . Han har overvunnet de problemene som resulterer fra vanskeligheter med tilgang til eller syntese av utgangstoff, manglende stabilitet og identifise ring av produktene. Han har lagt vekt på kjerne magnetisk resonans spektroskopi som metode for å vise hvor substituenter sitter i antrakinoner og har klarlagt en rekke usikkerheter som har tidligere eksistert i denne sammenheng. Avhandlingen g ir således et godt innblikk i kjemien til antrakinoner og hvordan avansert spektroskopi kan anvendes i arbeid med vanskelig tilgjengelige stoffgrupper.


Personalia
Knut Danielsen er født i Haugesund. Han avla cand.scient. graden med hovedfag i kjemi ved Kjemisk institutt, Universitetet i Bergen i 1991. Han ble opptatt som dr.scient. student samme år, og har siden arbeidet som stipendiat ved Kjemisk inst itutt.


Tidspunkt og sted for disputasen: 28 mars, kl. 10.30., Realfagbygget, Aud. 4


Kontaktpersoner:
Professor. Dagfinn Aksnes: Tlf. 55 58 34 68.
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)