Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Når kroppen angriper seg selv

Cand. odont. Kathrine Skarstein (30) disputerer 8.mai 1996 for den odontologiske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Autoimmunity and pathogenesis of murine sialadenitis

Avhandlingen omhandler den revmatiske kvinnesykdommen "Sjögrens syndrom". De viktigste symptomene på sykdommen er en uttalt tørrhet særlig i øyne og munn, som følge av en kronisk betennelse i tåre og spyttkjertler. Kandidaten har studert dennne tilstanden hos en musestamme som har tilsvarende betennelser som en ser hos mennesker. Hensikten med arbeidet har vært å prøve å forstå hva som skjer i spyttkjerdene når normale kjertelstrukturer ødelegges av betennelsesceller. Arbeidet viser bl. a. at betennelsen kan dempes med antistoffer rettet mot visse celler som mistenkes å være aggresive i sykdomsprosessen. Videre har hun undersøkt om den progammerte celledød foregår som normalt i spyttkjertlene. Funnene viser at celledøden kan være forstyrret i spyttkjertlene, og dermed kan de cellene som angriper kjertelvevet leve lenger og utføre enda mer skade.

Personalia
Kathrine Skarstein er født i Bergen 22. oktober 1965. Hun tok sin odontologiske embetseksamen i 1989 og arbeidet som distriktstannlege i Etne i vel 2 år. Fra høsten 1991 var hun universitets-stipendiat ved Det odontologiske fakultet med arbeidsplass på Broegelmanns forsknings-laboatorium for Mikrobiologi og Avd for oral patologi og rettsodontolgi. Hun arbeider nå som forsker ved Broegelmanns forskningslaboratorium.

Tidspunkt og sted for disputasen: 8. mai 1996 kl 10.15, Auditorium I, Det odontologiske fakultet.

Kontaktpersoner:
Cand.odont. Kathrine Skarstein, tlf 55 97 46 31 (a)/ 55 32 18 02 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)