Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Multippel sklerose

Cand.med. Rune Midgard (43) disputerer 10.mai 1996 for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Epidemiologiske studier av multippel sklerose. Deskriptive og analytiske aspekter.

Midgard har studert multippel sklerose, en kronisk betennelsessykdom i nervesystemet som rammer unge voksne. Gjennom oppfølging av multippel sklerosepasientene i Møre og Romsdal med sykdomsstart i tiden 1950 1990 har han studert overlevelse, uførepensjon, dødelighet, og samtidig forekomst av autoimmune sykdommer og opptreden av kreft. Antall nye multippel sklerosetilfeller økte fra 1950 til 1991 i en stabil befolkning, noe som understreker miljøfaktorenes betydning som utløsende årsak til sykdommen. Tidlige prognosefaktorer av betydning for sykdomsutvikling er kartlagt. Multippel sklerosepasienter har ikke økt risiko for kreft, mens andre kroniske betennelsessykdommer som leddgikt og stoffskiftesykdom synes å forekomme noe hyppigere enn forventet. Funksjonshemning, uførhet og helseøkonomiske kostnader som bl.a. inkluderer uføretrygdutbetalinger ved MS er kartlagt. MS er en komplisert kronisk lidelse hvor hittil ukjente miljøfaktorer samspiller med en genetisk disposisjon. Etablering av et nasjonalt MS register anbefales som et unikt forskningsverktøy siden Norge er godt egnet til epidemiologiske studier med stabil, homogen befolkning, sosial og økonomisk likhet, og godt utbygget helsevesen. Sykdommens medisinske og økonomiske konsekvenser vil også kunne kartlegges. Arbeidet utgår fra Nevrologisk avdeling ved Fylkessjukehuset i Molde og Nevrologisk avdeling ved Haukeland Sykehus samt Seksjon for Medisinsk informatikk og statistikk ved Universitetet i Bergen med professor Harald Nyland som hovedveileder.

Personalia
Rune Midgard er født i Trondheim i 1952 og tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1977, spesiaist i nevrologi 1989. Han er overlege ved Nevrologisk avdeling ved Fylkessjukehuset i Molde.

Tidspunkt og sted for disputas 10. mai kl.10.15, Store Auditorium; Haukeland Sykehus.

Kontaktpersoner
Cand.med. Rune Midgard tlf. 71 21 70 00 (a)/ 71 25 49 97 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)