Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Fettreduserende syrer

Cand. scient. Livar Frøyland (31) disputerer 30. mai 1996 for den filosofiske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Effects of hypolipidemic polyunsaturated w-3 and 3-thia fatty acids on lipid metabolism in rodents. A combined biochemical and morphological study.

Frøyland har arbeidet med rene omega-3 fettsyrer (flerumettede fettsyrer), og da spesielt eikosapentaen syre (EPA) og dokosaheksaen syre (DHA). Frøyland har vist at EPA og DHA har forskjellige virkningsmekanismer og fettsenkende effekt hos forsøksdyr. Av de to omega-3 fettsyrene var det kun EPA som hadde fettsenkende effekt, mens både EPA og DHA senket kolesterol nivået i blodet. Denne effekten til EPA tilskrives at det var kun denne fettsyren som økte antallet mitokondrier, den viktigste "forbrenningsovnen" i celler. Frøyland har i sitt arbeide også benyttet seg av modifiserte fettsyrer,. som er kjent under navnet 3-thia fettsyrer. De kjennetegnes ved ikke bare å inneha en sterk triglyserid senkende effekt, men også en sterk kolesterol senkende effekt. Paradoksalt nok blir ikke disse 3-thia fettysyrene selv forbrunnet på vanlig måte i cellene, men de aktiverer en reseptor som igjen binder seg til cellens DNA (arvemateriale). Resultatet blir flere mitokondrier og peroxisomern (en annen viktig forbrenningskomponent) i cellen. Dette fører til at en samlet sett får en fettsenkende effekt.

Personalia:
Livar Frøyland er født på Bryne 1965 og ble uteksaminert som cand.scient. (studieretning Celle og Utviklingsbiologi) ved Universitetet i Bergen 1992. Frøyland har vært ansatt som stipendiat ved Institutt for Klinisk Biologi, Biokjemisk Seksjon, Haukeland Sykehus og Zoologisk Institutt. Frøyland ble lønnet av Norges Forskningsråd fra mars 1993 til mars 1996. Fra mars 1996 til august 1996 er Frøyland lønnet av Stiftelsen Universitetsforskning Bergen, seksjon for prosjektservice (SEP).

Tidspunkt og sted for disputasen: 30. mai 1996 kl. 1015., Store Auditorium, Haukeland Sykehus


Kontaktpersoner:
Cand.scient. Livar Frøyland, tlf. 55 97 30 97 (a)/55 32 43 45 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/55 20 02 91 (p)