Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Fisk som verktøy i miljøovervåking

Cand. scient. Jonny Beyer (33) disputerer fredag 10. mai 1996 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Fish biomarkers in marine pollution monitoring: Evaluation and validation in laboratory and field studies.

I avhandlingen tar Beyer utgangspunkt i bruk av fisk som indikator-organismer i det marine miljø. Han viser hvordan fisken reagerer med ulike biokjemiske responser i forhold til bestemte miljøgifter, og hvordan disse responsene (også kalt biomarkører) kan benyttes i overvåking av forurensete farvann. Sørfjorden i Hardanger er et av områdene Beyer har studert. Her ble torsk og skrubbeflyndre satt ut i spesielle bunnmærer der fjordsedimentet inneholdt høye nivåer av miljøgifter, bl.a. tjærestoff (PAH). Etter en tid i sjøen ble fisken analysert, og klare biomarkør-responser ble funnet i fisken på de forurensete lokalitetene. Slike responser kan ha stor nytteverdi i miljøovervåkingen ettersom de på et tidlig stadium gir signaler om hvorvidt en gitt miljøgiftbelastning påvirker organismen. Beyers avhandling inneholder også en større undersøkelse i sørlige Nordsjøen, et havområde som mottar forurensning fra store deler av kontinentet. Her ble effekter av miljøgifter studert i naturlige bestander av sandflyndre. Beyer viser forøvrig nødvendigheten av at hver enkelt biomarkør testes og vurderes nøye forut for bruk i overvåkingsammenheng, og at visse biologiske, fysiske og kjemiske faktorer må tas i betraktning i tolkingen av biomarkør-signalene. Prosjektet har vært støttet av Norges forskningsråds Program om marin forurensing.

Personalia:
Jonny Beyer er født i Molde. Han avla i 1992 cand. scient. eksamen ved Biokjemisk institutt, Universitetet i Bergen, og ble i 1993 tatt opp som dr. scient. student ved Institutt for fiskeri og marinbiologi med tilknytning til Laboratorium for marin molekylærbiologi. Avhandlingen ble til med førsteamanuensis Anders Goksøyr som veileder. Beyer er for tiden engasjert av Hydro Aluminium Karmøy og Rogalandsforskning i Stavanger.

Tidspunkt og sted for disputasen: 10. mai kl 10.00, Stort auditorium i Datablokken ved Høyteknologisenteret i Bergen.

Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Anders Goksøyr, tlf. 55 58 43 74 (a)/ 55 28 46 39
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)