Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Bakterier fra oljereservoar

Cand. scient. Janiche Beeder (33) disputerer mandag 13. mai 1996 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Sulfate-reducing Procaryotes from North Sea oil reservoir; organisms, distribution and origin

Beeder har i sitt arbeid isolert og karakterisert sulfatreduserende bakterier (SRB) fra vann fra oljereservoar i Nordsjøen. Dette varme vannet finnes naturlig i oljereservoaret og blir produsert sammen med olje og gass. For å øke oljeu tvinningen injiseres anaerobt (oksygenfritt) sjøvann ned i reservoaret. Dette stimulerer vekst og aktivitet av SRB. Bakteriene vokser på organiske syre og hydrogengass som finnes i oljereservoaret, og på kjemikalier som tilsettes injeks jonsvannet. Bakteriene produserer sulfid som fører til store helsemessige, økonomiske og operasjonelle problemer. Beeder har beskrevet nye arter og en ny slekt av SRB som vokser ved høy temperatur. Hun har undersøkt egenskapene til bakteriene, og resultatene tyder på at bakteriene har vært tilstede i reservoaret siden oljen ble dannet for millioner av år siden. I avhandlingen er det for første gang vist at en bestemt bakterie kan transporteres gjennom o ljereservoaret sammen med injisert sjøvann.

Personalia
Janiche Beeder er født i Bergen i 1963. Hun ble i 1989 utdannet som cand. scient. ved Institutt for Mikrobiologi og Plantefysiologi, Universitetet i Bergen. I 1989 ble hun opptatt som dr. scient. student ved Universitetet i Bergen med tilknytning t il Institutt for Mikrobiologi. Prosjektet har vært finansiert av Statoil. Hun har siden januar 1996 vært ansatt som forsker ved Norsk Hydros Forskningssenter i Porsgrunn.


Tidspunkt og sted for disputasen: 13. mai kl. 10.15., Institutt for Mikrobiologi, Auditoriet, Vestfløyen


Kontaktpersoner:
Professor Torleiv Lien: Tlf. 55 21 26 69 (a) / 55 32 46 87 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)