Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Studier av hemoglobiner fra arktiske pattedyr

Cand. scient Astrid Johanne Bårdgard (32) disputerer 9. mai 1996 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Functional and structural studies of hemoglobins with special reference to the external environment.

Avhandlingen omfatter studier av hemoglobiner fra reinsdyr, moskus og grønlandshund i sammenligning med humant hemoglobin. Den tar for seg effekten av pH, klorid, organiske fosfater og karbondioksid på hemoglobinets evne til å binde/avgi oksygen under ulike temperaturer. Dette er satt i relasjon til de lave temperaturer disse dyrene er utsatt for store deler av året i arktiske strøk. Tidligere studier har vist at disse dyrene kan ha kroppstemperaturer ned mot et par grader i ekstremitetene og likevel fungere normalt. Denne avhandlingen viser at disse dyrenes hemoglobiner har lettere for avgi oksygen til vevet under lave temperaturer enn det humant hemoglobin har, noe som gjør dem bedre tilpasset et liv i arktiske strøk. Ved sammenligning med andre pattedyrs-hemoglobiner som også viser lav temperatur-sensitivitet, viser det seg at alle disse har en felles aminosyre-substitusjon i hemoglobinet. Denne kan være av betydning for den lave temperatur-sensitiviteten.


Personalia
Astrid Johanne Bårdgard er født og oppvokst i Fardal, Sogndal. I 1984 ble hun utdannet kjemi-ingeniør ved Bergen Ingeniørhøskole. I 1986 fortsatte hun studiene og avla i 1989 cand. scient eksamen i miljøfysiologi ved Zoologisk institutt, Universitetet i Bergen. Samme år ble hun tilsatt som stipendiat ved instituttet, der hun i tillegg til egen forskning har undervist både på grunnfags- og hovedfagsnivå. I løpet av stipendiat-perioden har hun hatt forskningsopphold i Italia, Grønland og Danmark. Hun er nå tilsatt som forsker på EU-prosjektet AQUARIUS (AQUAtic Research Institutions for development of User friendly applications in telematics) som produserer fjern-undervisning på hovedfag og dr. grads nivå samt til oppdrettsnæringen.


Tidspunkt og sted for disputasen: 9.mai kl 10.30, Realfagbygget, Aud. 4

Kontaktpersoner:
Professor Ole Brix, Zoologisk Institutt tlf. 55213585 / 55212243
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)