Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Personlighet og psykologiske reaksjoner i ekstreme miljøer

Cand. psychol. Gro Mjeldheim Sandal (34) disputerer 22.juni 1996 for den psykologiske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Coping in extreme environments: The role of personality

Avhandlingen tar for seg hvordan mennesker reagerer under langvarige opphold i ekstreme miljøer, bl.a. under isolasjon i trykkammer, polare ekspedisjoner, ubåt-tokt og harde militære øvelser. Den er også basert på data fra simuleringsforsøk for den europeiske romorganisasjonen ESA, som har vært rettet mot å gi psykologisk kunnskap som kan brukes ved planlegging av framtidige bemannede romoperasjoner. Utfra personlighetstrekk kan man til en viss grad forutsi hvilke personer som fungerer godt under slike forhold til forskjell fra dem som fungerer mindre godt i de miljøene som er undersøkt. Personlighetstestene som er evaluert i avhandlingen er utviklet ved NASA, og har vært brukt ved seleksjon av amerikanske astronauter og piloter. Til tross for dette har testene tidligere ikke vært utprøvd med henblikk på tilpasning i lukkede og isolerte miljøer.


Personalia:
Gro Mjeldheim Sandal er født i Bergen (1962) og har embedseksamen i psykologi. Siden slutten av studietiden har hun vært tilknyttet Institutt for Biologisk og Medisinsk psykologi, avbrutt av en periode på et og et halvt år da hun arbeidet ved Oppsøkende Avdeling i Bergen kommune. I perioden 1992 til 1995 var hun utdanningsstipendiat for Norges Forskningsråd. Hun har vært principal investigator ved flere romsimuleringsforsøk for den europeiske romorganisasjonen ESA. Ved det siste simuleringsforsøket som ble gjennomført i Moskva i samarbeid med ten russiske romorganisasjonen, var hun også koordinator for forskningsprosjekter fra andre ESA-land, Russland og USA


Tidspunkt og sted for disputasen: 22 juni kl. 11.15, Store Auditorium, De prekliniske institutter

Prøveforelesninger: 21 juni kl.15.15, samme sted.

Kontaktpersoner:
Cand.psychol. Gro Mjeldheim Sandal, tlf. 55 58 62 30
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)