Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

For tidlig fødte barn og språk

Cand.philol. Ragnhild Willumsen disputerer den 15. juni 1996 for dr.art. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

The Language of Very Low Birthweight 5-Year-olds: A Conversational Analysis.

For tidlig fødsel innebærer økt risiko for sykdom og utviklingsavvik både i nyfødtperioden og på senere stadier i barnets utvikling. Risikoen øker jo lavere fødselsvekt barnet har. Avhandlingen sammenligner språklig struktur (ordforråd, språkmengde, setningsbygning) og kommunikasjonsevne hos en gruppe barn med svært lav fødselsvekt, dvs. barn mindre enn 1500 gram ved fødsel. De fleste for tidlig fødte barn har en forsinket språkutvikling når det gjelder språklig struktur sammenlignet med normalfødte barn i løpet av de første 1-3 leveår. Avhandlingen undersøker om denne forsinkelsen også er merkbar ved 5 års alder, og om den eventuelt også omfatter barnas evne til å delta aktivt i dialog og sosiale samspill. Barn med svært lav fødselsvekt ser ikke ut til å ha strukturellespråkproblemer ved 5 års alder, men synes å være mer passive samtalepartnere enn normalfødte barn. Avhandlingen bidrar til økt forståelse av språkevnen hos barn med svært lav fødselsvekt og foreslår at språket ser ut til å utgjøre en viktig del av det komplekse avviksbildet man ofte ser hos noen av disse barna på senere alderstrinn.

Personalia
Ragnhild Willumsen er født i Stavanger i 1957. Hun tok cand.philol eksamen ved institutt for Nordisk språk og litteratur ved Universitetet i Trondheim i 1986. I 1986/87 var hun gjestestipendiat ved Department of Linguistic Science ved University of Reading. Siden 1991 har Willumsen vært ansatt som NFR-stipendiat ved Institutt for lingvistikk og litteraturvitenskap, seksjon for lingvistiske fag, ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: 15. juni kl. 10.15, Auditorium 1, Dragefjellet

Kontaktpersoner:
Cand.philol. Ragnhild Willumsen tlf. 55 21 22 16 (a)/55 29 89 96 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)