Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Økt oljeutvinning i kalksteinsreservoar

Cand. polyt Jess Milter (29) disputerer fredag den 7. juni 1996 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Improved oil recovery in chalk. Spontaneous imbibition affected by wettability, rock framwork and interfacial tension.

Avhandlingen tar utgangspunkt i oljeproduksjon fra norske oljereservoarer der reservoarbergarten er oppsprukket kalkstein. I denne typen reservoarer er den utvinnbare oljen mindre enn 50% selv etter utdrivelse ved hjelp av vanninjeksjon. En økning av mengden og utdrivelsehastigheten av olje fra denne reservoartypen vil bidra til en bedre utnyttelse av norske oljeressurser. I flere publikasjoner belyser Jess Milter utdrivelsesprinsippene for olje fra oppsprukket kalk og prosessenes avhengighet av k alkens geologiske sammensetning, fuktpreferanse og blandbarhet mellom vann og olje. Han har vist at det er mulig under visse omstendigheter både å øke utdrivelsehastigheten samt mengden av olje betydelig ved tilsetning av små meng der kjemikalier til den fortrengende vannfase.


Personalia
Jess Milter er født i Virum, Danmark. Han ble i 1991 utdannet som M.Sc. ved Institut for kemiteknik, Danmarks tekniske Højskole. Han ble ansatt som forsker ved Rogalandsforskning i Stavanger 1991. I 1993 ble han opptatt som dr.scient student ved Universitetet i Bergen med tilknytning til Kjemisk institutt i samarbeide med Forskerakademiet ved Høyskolen i Stavanger. Han var gjesteforsker ved Department of Chemical Engineering, University of California at Berkeley i 1994. Jess Milter er fortsatt ansatt ved Rogalandsforskning i Stavanger.


Tidspunkt og sted for disputasen: 7.juni kl 10.15, Høyskolen i Stavanger, Auditorium E164


Kontaktpersoner:
Professor Harald Høiland: Tlf. 55 5833 71
Professor Tor Austad: Tlf: 51 83 22 96
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)