Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Flerfasemåling

Cand. scient. Øyvind Midttveit disputerer 27. juni 1996 for dr. philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Development of Signal Interpretation Models for Multiphase Flow Rate Metering of Oil-Water-Gas Flow

Flerfasemålere muliggjør kontinuerlig måling av olje-, vann- og gassinnholdet i brønnstrømningen uten å skille delene fra hverandre først. Dermed kan flerfasemåleren i mange tilfeller erstatte de tradisjonelle testseparatorene som hittil har vært nødvendige for å måle strømningen av olje, gass og vann fra brønnene. Den nye teknologien fører til besparelser mot konvensjonelle løsninger i form av vekt og plass på plattformen, reduserte brønntestkostnader gjennom bruk av rimeligere utstyr og mer optimal produksjon. Christian Michelsen Research (CMR) var blant de første i verden som startet utviklingen av flerfasemålere. Det skjedde i 1982. Midttveit¹s doktorarbeid er et resultat av to forskningsprosjekter innenfor flerfasemåling ved CMR utført i perioden etter 1990. Arbeidet tar for seg ulike teknikker for hvordan flerfasestrømningens volumrater kan bestemmes på tross av inhomogene fasefordelinger og hastighetsslipp mellom gass- og væskefasene. Undersøkelser av multivariable dataanalyse metoder er utført. En annen fremgangsmåte har vært å benytte en fysisk modell av flerfasestrømningen for å relatere sensor primærmålingene til komponentfraksjoner og volumrater. Arbeidet har vært et viktig bidrag til utviklingen av flerfasemåleren MPFM 1900 på CMR som kommersialiseres av Fluenta. Prosjektene har vært støttet av flere oljeselskaper, Norges forskningsråd og CMR.


Personalia:
Øyvind Midttveit er 32 år, og er oppvokst på Brattholmen på Sotra. Han ble utdannet cand. scient. ved Universitetet i Bergen i 1988. Øyvind Midttveit har siden 1989 arbeidet som forsker ved CMR.

Tidspunkt og sted for disputasen: 27. juni kl. 10.00, Auditorium B, Auditoriefløyen i Allegt. 55


Kontaktpersoner:
Cand.scient. Øyvind Midttveit, tlf. 55 57 40 40
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)