Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Kunst og virkelighet.

Mag.art. Bjørn Holgernes disputerer for dr.art.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

UT AV DET HELLIGE KAOS. Martin Heideggers kunstfilosofi belyst gjennom et eksempel på gudenes nærvær.

Det er fremdeles en utbredt oppfatning at et kunstverk avbilder en indre eller ytre virkelighet, som da kan sies å finnes uavhengig av denne gjengivelsen. Martin Heidegger er en av dem som har satt spørsmålstegn ved denne måten å oppfatte kunst på, og har prøvd å vise hvorledes forholdet mellom kunst og virkelighet egentlig må tenkes: det er kunsten som ordner og skaper den såkalte virkelighet vi er omgitt av, enten vi mennesker er klar over dette eller ikke.

Uten kunst og kunstverk, ingen ordnet, meningsfull omverden!

Avhandlingen reflekterer over Heideggers oppfatning av forholdet mellom kunst og virkelighet, og søker å tydliggjøre hans poenger ved å bruke dem som fortolkningsbakgrunn for såkalte skriftløse kulturers skapelsesmyter og rituelle handlinger.

Personalia.
Bjørn Holgernes er født i Bergen. Han tok sin magistergrad i filosofi ved Universitetet i Bergen i 1977. Han har forelest som hjelpelærer i religionsvitenskap og filosofi fram til 1987, da han fikk fast engasjement som amanuensis ved Universietet i Bergen, Filosofisk Institutt. Han arbeider framdeles som amanuensis ved dette instituttet.

Tidspunkt og sted for disputasen: 7. juni kl. 10.15, Auditoriet, Ulrike Pihls hus

Kontaktpersoner
Mag.art. Bjørn Holgersnes, tlf. 55 21 23 91
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)