Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Oppdrett av stor laks i landbaserte anlegg

Cand. scient. Odd Inge Forsberg (34) disputerer 21.juni 1996 for den filosofiske doktorgrad ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

Farming of post-smolt Atlantic salmon (Salmo salar L.) in land-based flow-through tanks: studies of fish growth, metabolic rates, water quality and optimal production strategies

Avhandlingen omhandler ulike sider ved oppdrett av stor laks i landbaserte oppdrettsanlegg, som vekst, stoffskifte, vannkvalitet og optimal produksjonsplanlegging. Resultatene viser at laks som ble eksponert for naturlig dagslys hadde en betydelig vekstreduksjon om vinteren selv om temperaturen var høy. Dette viser at veksthastigheten hos laks er mindre influert av sjøvanns-temperatur og mer kontrollert av daglengde enn tidligere antatt.

I motsetning til tradisjonelle merdanlegg, kan man i landbaserte anlegg styre vannkvaliteten i fisketankene. Det er utviklet modeller for laksens oksygenforbruk og utskilling av giftige stoffskifteprodukter som ammoniakk og karbondioksid. Disse modellene er brukt til å forutsi vannkvaliteten ved varierende driftssituasjoner. Både modellresultater og eksperimentelle data viste at vannforbruket kan reduseres med over halvparten av det som normalt brukes i landbaserte anlegg. I avhandlingens siste del er det utviklet en modell som beregner optimale planer for smoltinnsett og utslakt av laks fra ulike størrelsesklasser gjennom en produksjonsperiode.

Personalia:
Odd Inge Forsberg er født i Stavanger 1 oktober 1961. Han tok cand.scient. graden i marinbiologi ved Universitetet i Bergen i 1987, og har siden 1989 arbeidet som forsker ved Rogalandsforskning med landbasert oppdrett av laks som spesialfelt.

Tidspunkt og sted for disputas: 21. juni kl 10.15, Store aud. i Datablokken på Høyteknologisenteret

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Odd Inge Forsberg, tlf.: 51 87 53 30 (a) / 51 89 04 53 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)