Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Reservoar modellering

Cand. scient Brit Gunn Ersland (f. Årland) disputerer 13.juni 1996 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

On Numerical Methods for Including the Effect of Capillary Pressure Forces on Two-phase, Immiscible Flow in a Layered Porous Medium.

I Nordsjøen blir olje produsert ved at vann pumpes inn i reservoaret og fortrenger oljen gjennom ulike lag med sandstein og sand mot en oljebrønn. For å kunne forutsi hvor mye olje som blir fortrengt og for å anslå tidspunktet for at vannet når oljebrønnen bruker oljeselskapene numeriske simuleringer. I denne sammenheng er det viktig at de ulike bergarters fysiske egenskaper tas med i den numeriske modellen. En slik fysisk egenskap er kapillartrykket. Kapillartrykket er differansen mellom trykket i oljen og vanntrykket inne i det porøse mediet. Kapillartrykket avhenger av størrelsen på porene i bergarten og forholdet mellom vann og olje i porene. Bergarter med tynne porer vil suge til seg vann som et trekkpapir fra en bergart med grove porer, derfor vil kapillartrykket ha stor innvirkning på fortrengningen i og i nærheten av sprekker og forkastninger i det porøse mediet. Ersland tar for seg metoder for å inkludere effekten av slike kapillar krefter over en skillelinje mellom to ulike porøse bergarter i en simulator. I avhandlingen er ulike numeriske angrepsmåter utprøvd og sammenlignet i en og to romlige dimensjoner.

Personalia
Brit Gunn Ersland er født i Bergen, men er oppvokst på Stolmen i Austevoll. Hun ble utdannet som menighetssekretær ved Møre og Romsdal Distriktshøgskole i Volda i 1982. Hun fortsatte sine studier i 1985 ved Universitetet i Bergen og avla i 1989 cand. scient eksamen ved Matematisk institutt. Hun ble opptatt som dr. scient student ved Universitetet i Bergen i 1991 og ble tilsatt som stipendiat ved Matematisk institutt 1/7 1992 med finansiering fra Norges Forskningsråd. Professor Magne S. Espedal har vært Erslands veileder under dr. grads studiet. Ersland vil tiltre som forsker på Christian Michelesen Research.


Tidspunkt og sted for disputasen: 13. juni kl. 1015.i Ausitoriet, Carl Godskes hus


Kontaktpersoner:
Cand.scient. Brit Gunn Ersland, tlf. 55 58 48 65
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)