Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Fokusering av elektromagnetiske bølger

Cand. scient. Velauthapillai Dhayalan disputerer 14. juni 1996 for dr.scient.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Focusing of electromagnetic waves

Fokusering av elektromagnetiske bølger er et utfordrende og omfattende tema. Utvikling i teknologi har skapt nye anvendelser av fokuseringsproblemer i den senere tid innen biologi, medisinsk terapi, materialvitenskap, optisk datalagring og antenne teknologi. I sin avhandling har Dhayalan studert nye aspekter ved fokusering av elektromagnetiske bølger. Resultatene viser at ved å velge amplitude og polarisajon til den konvergerende bølgefronten i utgangspupillen for en konvergerende elektriskdipolbølge, får man det beste energikonsentrasjon i fokalområdet. Dhayalan har også undersøkt sammenhengen mellom to viktige approksimajoner som er brukt i diffraksjonsstudier, nemlig Kirchhoff og Debyeapproksimasjonen og funnet kriterier for bruk av disse approksimasjonene. Videre har han utledet enkle og eksplisitte formler for fokusering av elektromagnetiske bølger inn i et multilag medium og for første gang produsert numeriske resultater for fokusering av elektromagnetiske bølger i et slikt medium. I denne sammenheng har han utviklet numerisk verktøy for å evaluere kompliserte diffraktsjonsintegraler.


Personlia
Velauthapillai Dhayalan er tamil, født på Sri Lanka. Han begynte med B. Sc. utdanningen ved University of Moratuwa i 1982. Han kom til Norge i 1984 og fortsatte sine studier ved Universitetet i Bergen. Våren 1991 avla han cand. scienteksamen ved Fysisk Institutt og høsten 1991 tok han pedagogisk eksamen. Han begynte med dr. scientstudiene høsten 1992, og siden har han vært NFRstipendiat ved Fysisk institutt, Universitetet i Bergen.


Tidspunkt og sted for disputasen: 14. juni kl. 10.30, Auditorium II i Realfagbygget.


Kontaktpersoner:
Professor Jakob J. Stamnes: Tlf. 55 58 28 18 (arb.) / 22 50 66 26 (priv.)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)