Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Fiskeoppdrett og utslipp til omgivelsene

Cand. scient. Rita Iren Johnsen (36) disputerer 12. juni 1996 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Environmental and nutritional aspects in cultivation of Atlantic salmon (Salmo salar) evaluated by fatty acids

Oppdrett av laks har hatt sterk vekst i Norge de siste 15 årene. Den store produksjonen av fisk har medført betydelige utslipp av overskuddsfor og ekskrementer fra anleggene. Hensikten med forskningsprosjektet har vært å kartlegge sammensetning og omfang av det organiske materialet som faller til bunns under oppdrettsanleggene. Ved å undersøke fettsyresammensetning i fiskens for og ekskrementer, i bunnsediment under oppdrettsanlegg og i sedimenter fra uforurensete områder har det fremkommet økt kunnskap rundt dette. Sedimentene under oppdrettsanlegg viste seg å være svært påvirket av driften i anlegget og av topografiske forhold på lokaliteten. Den organiske anrikningen på bunnen under et oppdrettsanlegg brytes langsomt ned og forsvinner etter at driften ved anlegget opphører. Denne prosessen blir hemmet dersom det har vært brukt medisinfor i oppdrettet.


Personalia
Rita Iren Johnsen er født i Bergen. Hun ble i 1980 utdannet bioingeniør ved Haukeland Sykehus i Bergen. Hun fortsatte med studier i kjemi og biologi ved Universitetet i Bergen og tok cand. scient. graden i organisk analytisk kjemi ved Kjemisk institutt i 1986. Etter avlagt eksamen arbeidet hun i industriell virksomhet i tre år. Hun ble i 1990 opptatt som dr. scient. student ved Kjemisk institutt, Universitetet i Bergen, der hun fortsatt er ansatt.


Tidspunkt og sted for disputasen: 12. juni kl 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget


Kontaktpersoner:
Professor Otto GrahlNielsen, Kjemisk institutt, Tlf. 55 58 35 53 (a)/ 55 31 26 73(p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)