Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Bakterier og kveitelarver

Cand. scient. Øivind Bergh disputerer 26. juni 1996 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Ecological relations between bacteria and early life stages of fish, with emphasis on the Atlantic halibut, Hippoglossus in aquaculture

Betydelige mengder bakterier lever naturlig sammen med fiske-egg og larver. Allerede på disse tidlige stadiene kan noen slike samliv være skadelige for eggene eller larvene og forårsake sykdom i fiskens liv. Det finnes også typer samliv som er gunstige for begge parter, og som ser ut til å utgjøre en naturlig del av forsvaret mot sykdom. For å få til oppdrett av kveitelarver vil det være avgjørende å forstå dette naturlige samspillet, og spille på lag med de «gunstige» bakteriene. Overflaten av fiske-egg kan desinfiseres, og mange sykdomsframkallende bakterier kan elimineres. Det kan også være mulig å tilsette «gunstige» bakterier til fôret, for at de skal trenge vekk eventuelle skadelige bakterier og hjelpe på sammensetningen av tarmfloraen til fiskelarvene.

Personalia:
Øivind Bergh er født i Bergen og er cand. scient. med hovedfag i generell mikrobiologi fra Universitetet i Bergen 1988.Øyvind Bergh har siden 1989 vært tilknyttet Senter for havbruk og Austevoll havbruksstasjon ved Havforskningsinstituttet.


Tidspunkt og sted for disputasen: 26. juni kl. 10.15, Auditoriet, Institutt for mikrobiologi, Jahnebakken 5


Kontaktpersoner:
Cand. scient. Øivind Bergh, tlf. 56 18 03 42 eller 55 23 83 27
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)