Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Kveitelarven og omgivelsene


Cand. agric. Ingrid Lein (39) disputerer 5. juli 1996 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Environmental aspects of the yolk sac stage and early feeding of Atlantic halibut larvae (Miljømessige forhold i plommesekkstadiet og tidlig startfôring av kveite).

Videre utvikling av kveite som oppdrettsart er hemmet av ujevn tilgang og kvalitet på yngelen. Formålet med avhandlingen var å øke kunnskapen om kveitelarvens krav til miljøet, med tanke på å utvikle metodikk som sikrer en stabil yngelproduksjon. Kveite klekker på et tidlig utviklings-stadium, og de nyklekte kveitelarvene er svært ømfintlige for ytre påvirkning. Lein har i sitt arbeid vist at både temperatur og saltholdighet har stor betydning for overlevelse og forekomst av deformiteter hos kveite den første tiden etter klekking, men at kveitelarver tolererer et bredere spekter av temperaturer og saltholdighet når de nærmer seg startfôring. Hun har også undersøkt hva som er optimal alder for startfôring av kveite, og hvordan bruk av alger og ulike lysregimer påvirker overlevelse og vekst i første del av startfôringsperioden.

Personalia:
Ingrid Lein er oppvokst i Steinkjer. Hun ble i 1987 utdannet som cand. agric. med studieretning husdyrfag ved Norges Landbrukshøgskole på Ås. Hun ble tatt opp som dr. scient. student ved Universitetet i Bergen med tilknytning til Institutt for fiskeri- og marinbiologi i 1992. Hun har siden mai 1987 vært ansatt i AKVAFORSK (Institutt for akvakulturforskning) og arbeider ved avdelingen på Sunndalsøra hvor forskningsarbeidet er gjennomført.


Tidspunkt og sted for disputasen: 5.juli kl. 13.00, Stort auditorium, Høyteknologisenteret


Kontaktpersoner:
Professor Gunnar Nævdal: Tlf: 55 58 44 00
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)