Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Fiskens vandring og vannkvalitet

Cand. scient Åse Åtland (30) disputerer 8. juli 1996 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Low pH and elevated Al concentrations as behavioural modifiers in Atlantic salmon (Salmo salar L.) and brown trout (Salmo trutta L.) - laboratory and field studies

Åse Åtland har i sitt doktorgradsarbeid studert hvorvidt fisk er i stand til å unnvike surt aluminiumsrikt vann, og oppsøke områder med bedre vannkvalitet . Åtland har testet unnvikelsesadferd hos yngel av aure og laks i laboratoriet, ved at fisken har blitt plassert i et kar med god vannkvalitet i den ene halvdelen, og surt vann i den andre. Det viste seg at lakseyngel var i stand til å unnvike surt vann, mens for aureyngel var denne typen adferd knyttet til økte aluminiumskonsentrasjoner. Økte aluminiumkonsentrasjoner er vanlige i ferskvann når et område utsettes for sur nedbør, og har vist seg å være en viktig faktor for å forklare skader på fiskebestander. Arbeidet omfatter også feltstudier av fiskens vandringer i elva Audna i Vest-Agder og i innsjøen Store Hovvatn i Aust-Agder. Åtlands arbeid viser klart betydningen av å ta hensyn til fiskens atferd når en skal vurdere faren for forsuringskader på bestander av ferskvannsfisk.

Personalia
Åse Atland er født i Oslo, men oppvokst pa Sandnes i Rogaland. Hun avla i 1990 Cand. scient. graden ved Zoologisk museum, Universitetet i Bergen i 1990. Samme år ble hun tatt opp som dr. scient. student ved UiB. Siden 1993 har hun hatt forskningsstipend fra Norges Forskningsråd. I perioden hun har vært doktorgradsstudent har hun tatt Pedagogisk seminar og arbeidet to år som forsker hos Rådgivende Biologer as. Doktorgradsarbeidet har vært utført ved Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) - Vestlandsavdelingen i nært samarbeid med Universitetet i Bergen. Åse Åtland har siden mai 1996 vært ansatt som forsker ved NIVA.


Tidspunkt og sted for disputasen: 8. juli kl. 10.15, Stort auditorium, Høyteknologisenteret


Kontaktpersoner:
Cand. scient.Åse Åtland, tlf. 55 32 56 40(a)/ 55 27 00 93 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)