Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Ny fokus på letemodeller etter olje og gass i nordlige Nordsjø

Cand.scient. Rodmar Ravnås (32) disputerer 26. januar 1996 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Variability of syn-rift sedimentary architecture in marine rift basins;
examples from the Middle-Late Jurassic of the northern Viking Graben, North Sea, and the Lusitanian Basin, western Portugal

Avhandlingen fokuserer på å øke forståelsen for og anvendeligheten til letemodeller der bergarter av mellom-øvrejura alder utgjør reservoar. Bergarter av denne alder kan inneholde betydelig tilleggspotensiale til eks isterende olje- og gassfelt på norsk sokkel. Perioden mellom-øvrejura var preget av sterk geologisk aktivitet, noe som førte til at Nordsjøbassenget fikk sin nåværende form. I avhandlingen er det foreslått hvil ke hovedparametre som påvirker avsetning av reservoarbergart (sandsteiner) og kildebergart (organisk-rike leirsteiner) i perioder med strekning av jordskorpen (rifting) og dannelse av sedimentære basseng. Det er lagt spesiell vekt på dis se bergarters romlige og temporære utbredelse (sedimentær arkitektur). Resultatene fra dette arbeide vil ha teknologiske anvendelse, f.eks. med hensyn på videre utforskning av modne leteområder, men også i de områder so m nå åpnes for leteaktivitet utenfor Midt-Norge.


Personalia
Rodmar Ravnås er født 28.09.63, og er fra Stavanger. I 1991 avla han cand.scient. eksamen ved Geologisk Institutt, Universitetet i Bergen. Fra 1991 til 1993 var han ansatt som geolog ved Norsk Hydro Utforskning i Oslo. Siden 1993 har han v&ae lig;rt ansatt som forskningsstipendiat ved Geologisk Institutt, Universitetet i Bergen. Ravnås begynner i februar som geolog ved Conoco Norway Inc. i Statvanger.


Tidspunkt og sted for disputasen: 26. januar kl. 13.15., Realfagbygget, Geologisk Institutt, Auditorium 5


Kontaktpersoner
Cand.scient. Rodmar Ravnås, tlf. 51 89 17 82
Professor Roy H. Gabrielsen, tlf. 55 58 34 32 (a) / 55 58 42 71 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a) / 55 20 02 91 (p)