Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Genregulering og proteinproduksjon

Cand.scient. Arild J. Johannessen disputerer 26. januar 1996 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

mRNA : localization studies, and the role of the 3´UTR in translational efficiency

I celler fra mennesker og dyr er det blitt beregnet at kun 5-10% av total antall gener i cellen er aktivt til enhver tid. Cellen trenger derfor spesifikke mekanismer til å regulere gen utrykket i løpet av ulike prosesser, og i respons til forandringer i vekst betingelser. En forståelse av slike regulerende meka-nismer er svært viktig i en rekke disipliner som rangerer fra medisin til bioteknologi. Den viktigste mekanismen skjer ved avlesning av DNA som gir opphav til mRNA-molekylet. Etter at et gen er blitt avlest blir mRNA-molekylet utsatt for en rekke regulatoriske prosesser. Disse er av avgjørende betydning for bl.a. mengden av protein som dannes i cellen. I avhandlingen har Arild Johannessen undersøkt betydningen av tre ulike sider ved slike regulerende mekanismer : 1) Spørsmål om hvordan mRNA-molekyler får den korrekte lokalisering inne i cellen før protein-syntese kan finne sted, 2) om mRNA-molekyler har ulike typer av cellulære organisering, og 3) rollen av mRNA struktur i effektiviteten av protein produksjon. De funn som Arild Johannessen har oppnådd benyttes i et EU støttet forskningsprosjekt der hovedmålsetningen er å utvikle en ny metodologi ved hjelp av genmodifisering slik at protein-molekyler kan bli utskilt fra cellen. Potensielt vil denne teknologien åpne muligheten for å rense nye grupper av proteiner som vil kunne produseres i stor mengde, f.eks. for bruk i den farmasøytiske industri, for strukturell analyse eller i produksjon av antistoffer. Arbeidet er utført ved Institutt for biokjemi og molekylærbiologi med professor Ian F. Pryme som veileder.

Personalia
Arild Johannesen er fra Stavanger. I perioden han har arbeidet ved UiB har han vært tilsatt som stipendiat. Arild Johannessen fortsetter ved UiB som post.doc. stipendiat på EU prosjektet : "Translational modification of gene expression to promote secretion of intracellular proteins".


Tidspunkt og sted for disputasen: 26. januar kl 13.15, Aud. 1, De prekliniske institutter


Kontaktpersoner
Cand.scient. Arild Johannessen, tlf. 55 20 64 98/ 55 20 64 37
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)