Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Jakten på urstoffet

Cand. scient. Alv Kjetil Holme (30) disputerer fredag 26. januar for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Strange and non-strange baryon and antibaryon production in sulphur-tungsten and sulphur-sulphur interactions at 200 A GeV/c

All materie er bygd opp av atomer. Et atom består av en kjerne og en sky av elektroner rundt. Kjernen er bygd opp av nukleoner (protoner og nøytroner), som igjen er bygd opp av kvarker (opp- og ned-kvarker). Under ekstreme forhold med høy temperatur, kan materien gå over i en ny fase, et kvark-gluon plasma, der kvarkene ikke lenger er fanget inne i nukleonene. Eksempel på en slik ekstrem tilstand er universet like etter "Det store smellet".

I en relativistisk tungione-kollisjon, der atomkjerner med høye energier kolliderer, kan det dannes et kvark-gluon plasma. Holmes arbeid er utført innen WA85 og WA94 samarbeidet ved Det Europeiske Laboratoriet for Partikkelfysikk, CERN. Disse eksperimentene studerer produksjonen av partikler som inneholder særkvarker (den tredje av de seks kvarkene). Forholdet mellom antall anti-ksi (med to antisærkvarker) og anti-lambda (med en antisærkvark) er funnet å være tre ganger høyere i tungione-kollisjoner enn i proton-proton kollisjoner. Dette kan forklares ved at man har produsert et plasma. WA85 samarbeidet er også det første tungione-eksperimentet som har observert anti-omega (med tre antisærkvarker). I WA94 ble antiprotoner observert ved hjelp av en ringavbildende Tsjerenkov detektor. Holme tar spesielt for seg bruken av denne detektoren og analysen av data fra detektoren.

Personalia
Alv Kjetil Holme er født i Narvik. Han avla cand. scient. eksamen ved Fysisk institutt, Universitetet i Bergen, i 1991. Han ble deretter opptatt som dr. scient. student ved UiB med professor Gunnar Løvhøiden som veileder. Under arbeidet med doktorgraden har han vært ansatt som utdanningsstipendiat av Norges Forskningsråd.

Tidspunkt og sted for disputasen: 26. januar kl. 11.00, Auditorium 2, Realfagbygget.

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Alv Kjetil Holme, tlf. 55 58 27 18(a), AlvKjetil.Holme@fi.uib.no
Professor Gunnar Løvhøiden, tlf. 22 85 76 72(a), Gunnar.Løvhøiden@fys.uio.no
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)