Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Hjertets pumpevolum

M.Sc. Yu-Qing Zhou(32) disputerer 16.februar 1996 for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Blodets hastighetsfordeling i tverrsnittet av venstre hjertekammers utløpsdel og i åpningen til hovedpulsåren aorta. Studier basert på ultralydmetodene doppler fargekodet og pulset blodstrømmåling.

I klinisk praksis med hjertepasienter benyttes ultralyd hyppig for å måle hjertets pumpevolum, og graden av tranghet eller lekasje i syke hjerteklaffer. Målingene er uten ubehag for pasienten, og gjøres fra brystveggens overflate uten at en trenger å stikke i pasienten. Kartlegging av fordelingen av blodets strømningshastighet i tverrsnittet der en måler pumpevolumet, har stor innvirkning på nøyaktigheten av denne målingen. I dette doktorarbeidet er blodets hastighetsfordeling i tverrsnittet nøyaktig kartlagt ved hjelp av ultralyd og avansert databehandling hos friske og hos pasienter med ulike typer hjertesykdom. Tidligere teoretiske beregninger gikk ut på at blodstrømmens hastighet var lik i hele tverrsnittet. Dette arbeidet har vist at hastigheten er skjevfordelt, og at denne fordelingen varierer ved ulike typer hjertesykdom. Doktorarbeidet utgår fra Hjerteavdelingen, Haukeland Sykehus og fra Medisinsk Avdeling A, Universitetet i Bergen, med overlege dr.med. Svein Færestrand som veileder.

Personalia
Yu-qing Zhou er født i Hubei provinsen i Folkerepublikken Kina i 1963. Han studerte medisin ved Tongji Medical University, Wuhan, Folkerepublikken Kina fra 1980-85. Han tok Bachelor graden(B.Sc.) i 1985. Fra 1985-88 studerte han ved Hjerteseksjonen på Indremedisinsk avdeling, Tonji Hospital, Tongji Medical University, Wuhan. Han tok Master graden(M.Sc.) i 1988. Fra 1988-92 var han lege på Avdeling for Diagnostisk Ultralyd, Tongji Hospital, Tongji
Medical University, Wuhan, Folkerepublikken Kina.

Tidspunkt og sted for disputasen: 16.februar kl. 10.15, Store Auditorium, Haukeland Sykehus.

Prøveforelesning: 15. februar kl. 14.15, Store Auditorium, Haukeland Sykehus.
Oppgitt emne: "Transmitral and Pulmonary Venous Flow in Normal and Failing Left Ventricular Function."

Kontaktpersoner:
M. sc.Yu-Qing Zhou, tlf. 55 97 39 83/fax. 55 97 29 50
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)