Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Ungdom og fysisk aktivitet

Cand.psychol. Norman Anderssen disputerer 16.februar 1996 for dr.psychol. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Physical activity of young people in a public health perspective: stability, change and social influences

Avhandlingen tar opp mosjon- og idrettspreget fysisk aktivitet blant ungdommer med vekt på spørsmålet om aktivitetsnivået er stabilt over tid og hvordan nære sosiale omgivelser virker inn på aktivitetsnivået. Avhandlingen baserer seg på surveydata fra to langtids studier av ungdommer og unge voksne. Resultatene tyder på at ungdommer i tidlige tenår har et stabilt aktivitetsnivå, men med en svak tendens til nedgang med økende alder (norsk undersøkelse). Blant unge voksne er det en markant nedgang i samlet aktivitetsnivå med økende alder (amerikanske underøkelse). Både foreldre og venner har innflytelse på det samlede aktivitetsnivået. Begge undersøkelsene tinner systematiske kjønnsforskjeller: jenter og kvinner er mindre fysisk aktive enn menn, og jenter tår noe mindre oppfølging fra sine nære omgivelser til å være fysisk aktive sammenliknet med guttene.

Personalia:
Norman Anderssen er født i Porsgrunn 19.6.58. Han avla psykologisk embedseksamen ved Universitetet i Bergen i 1986. Han var deretter ansatt ved Pedagogisk psykologisk
rådgjevingskontor for Balestrand, Høyanger og Vik tram til 1989. Siden da har han hatt sin arbeidsplass ved Forskningssenter for helsefremmende arbeid, miljø og livsstil (HEMIL-senteret) ved Universitetet i Bergen, først som stipendiat, deretter som amanuensis ved Master-studiet i Health promotion og nå ved helsefag hovedfag (siden 1993).

Tidspunkt og sted for disputas: 16.februar, kl. 10.15, Auditorium, Ulrike Pihls hus

Prøveforelesninger: 15.februar: kl.17.15 og 18., Samme sted

Kontaktpersoner:
Cand.psychol. Norman Anderssen, tlf. 55 21 28 08
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (arb.)/ 55 20 02 91 (priv.)