Økt oljeutvinning

Cand.real. Trygve Maldal (41) disputerer fredag 20. desember for dr.scient.-graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

Study of Flood Processes for Improved Oil Recovery. The Influence of Capillary, Viscosity and Gravity Forces on Recovery of the Residual Oil.

I avhandlingen kartlegger Maldal hva som styrer hvor lav oljemetning et oljereservoar i nordsjøen kan nå, det vil si hvor mye olje en kan få ut av et gitt oljereservoar. Oljen som utvinnes ligger inne i kjernen i sandkornene under havbunnen. Eksperimenter med sandsteinkjerner i laboratoriet er sammenlignet med tolkede data fra et felt i Nordsjøen. Han har undersøkt hvordan tilsetningsstoff av såpelignende karakter øker utvinningen av olje, i forhold til vanlig vannfortrenging. Man har tidligere antatt at 40 prosent av oljen blir værende igjen i reservoarene ved vannfortrengning, men Maldal viser at gode soner i det undersøkte oljereservoar kan nå et metningsnivå på 20 prosent og mindre. Dette betyr mer enn en halvering av lønnsomheten ved eventuell såpefortrengning.

Med dagens oljepriser vil det ikke være lønnsomt å bruke såpelignende kjemikalier for å utvinne mer olje. Maldal indikerer imidlertid at gravitasjonskreftene kan føre til at olje fra lavereliggende lag kan "lekke" til høyereliggende lag i løpet av noen år. Dette betyr at det kan bli lønnsomt med ny oljeutvinning i brønner som har vært stengt noen år, i noen av de største oljefeltene i Nordsjøen.

Personalia
Trygve Maldal er født i Sauda. Han avla i 1984 cand.real. eksamen i fysikalsk kjemi ved Kjemisk Institutt, Universitetet i Bergen. Samme året ble han ansatt i Statoil i Stavanger og arbeidet der i laboratoriet i avdelingen for produksjonskjemikalier fram til han ble overflyttet til avdelingen for reservoarteknikk i 1995. Han ble i desember 1993 opptatt som dr. scient. student ved Universitet i Bergen med tilknytning til Kjemisk Institutt, fysikalsk kjemi.

Tidspunkt og sted for disputasen: Høgskolen i Stavanger, rom E-164, 20. desember kl. 10.15

Kontaktperson:
Kjemisk institutt v/ Professor Harald Høiland: tlf. 55 58 33 71 (arb.) / 55 18 77 07 (privat) Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf. 55 58 90 43 (a) / 55 12 56 91 (p)


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9