Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Hvorfor er laksen rød?

Cand. scient. Rune Christiansen (39) disputerer fredag 26. april for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

The effcts of astaxanthin on the early life stages of Atlantic salmon
(Salmo salar L.)
.

Christiansen avhandling omhandler farvestoffet astaxanthins rolle i utviklingen hos Atlantisk laks (Salmo salar L.) fra befruktning og fram til smoltstadiet. Astaxanthin har fram til i dag vært tilsatt for til laksefisk for å få en rødfarget muskel. I en serie forsøk har Christiansen undersøkt hvorvidt dette fargestoffet også har en næringsmessig betydning for laksen. Studiene omhandler effekter av astaxanthin på eggkvalitet målt som befruktningsgrad og overlevelse.

Videre er den ernæringsmessig betydning av astaxanthin hos lakseyngel undersøkt, spesielt med hensyn på astaxanthins betydning som vitamin A kilde. Det siste arbeidet omhandler astaxanthins effekt på nivåer av antioksidantene vitamin A, E og C og effekter på fiskens helse.
Forsøkene viser at astaxanthin er viktig for fiskens utvikling. Uten astaxanthin i foret vokste fisken dårlig og dødligheten var høy. Astaxanthin omdannes til vitamin A i fisken og gir en reduksjon i forbruket av andre antioksydantvitaminer i fisken. Videre hadde astaxanthin-tilsetning i foret en positiv effekt på fiskens evne til å overleve sykdomsutbrudd. Konklusjonen på avhandlingen er at astaxanthin er et næringsstoff for laks.

Personalia
Rune Christiansen er født i Sandefjord. Han avla i 1987 cand. scient. eksamen ved Institutt for fiskeribiologi ved Universitet i Bergen. Han ble i 1988 opptatt som dr. scient. student ved samme institutt. I hele perioden som dr. gradsstudent har han vært ansatt ved Havforskningsinstituttet, Senter for havbruk, Matre havbruksstasjon.

Tidspunkt og sted for disputas: 26. april kl 10.00, Stort auditorium, Høyteknologisenteret

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Rune Christiansen, tlf. 56 36 60 40
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)