Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Bestemmelse av Higgs-partikkelens egenskaper

Cand. scient. Arild Skjold (27) disputerer fredag 8. september 1995 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

On the Determination of the CP of the Higgs Boson

Atomkjerner er oppbygd av mer fundamentale partikler, kalt kvarker. Av disse finnes seks typer, med meget forskjellige masser. Den sjette, topp-kvarken, ble nylig observert eksperimentelt, den er over 40000 ganger så tung som den letteste. Det mest fundamentale spørsmål i dagens partikkelfysikk er om naturen gjør bruk av den såkalte Higgs-mekanismen for å generere massene til disse kvarkene, i så fall må Higgs-partikkelen eksistere. Hvis en kandidat for Higgs-partikkelen blir funnet, blir det viktig å bestemme dens egenskaper, i særdeleshet å bestemme hva slags Higgs-partikkel det er.

Avhandlingens sentrale spøsmålstilling er hvordan en kan bestemme Higgs-partikkelens CP-kvantetall. Her refererer C til symmetrien mellom partikkel og anti-partikkel og P til symmetrien mellom høyre og venstre. Det konkluderes med at studiet av spesielle vinkelfordelinger kan gjøre dette mulig ved fremtidige eksperimenter. Brudd på CP-symmetri er forbundet med at Universet inneholder mye mer materie enn antimaterie. Muligheten for at CP-symmetrien brytes i Higgs-systemet diskuteres også.

Personalia
Arild Skjold er født og oppvokst i Bergen. Han er gift og har to barn. Han ble cand. scient. ved Fysisk institutt, Universitetet i Bergen i 1992. De siste tre årene har han vært ansatt som utdanningsstipendiat med finansiering fra Norges Forskningsråd.

Tidspunkt og sted for disputasen: 8. september kl. 10.30., Fysisk inst., Auditorium B

Kontaktpersoner:
Professor Per Osland, tlf. 55 21 27 68 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)