Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Vold hos alvorlig sinnslidende


Cand.psychol. Stål Bjørkly disputerer 1. september 1995 for dr. psychol. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Diagnosis and prediction of intra-institutional aggressive behaviour in psychotic patients

Arbeidet presenterer en sårbarhetsmodell for forståelsen av aggressiv atferd hos psykotiske pasienter. Ved å gjøre grundige analyser av hvilke samhandlinger og situasjoner som foranlediger aggresjon hos pasientene søker en å bedre prediksjon av aggressiv atferd på individuelt plan.

Interaksjonell/situasjonsbasert sårbarhet innebærer i denne sammenhengen økt sannsynlighet for at aggressiv atferd skal forekomme. Doktoranden har utviklet et redskap, Scale for the Prediction of Aggression and Dangerousness in Psychotic Patients (PAD), for kartlegging og prediksjon av slik sårbarhet hos psykotiske mennesker. Redskapet og sider ved dets psykometriske egenskaper presenteres i avhandlingen. Arbeidet presenterer også psykoterapeutiske og miljøterapeutiske tilnærminger til å hjelpe pasientene til økt forståelse av egen sårbarhet.

Personalia
Stål Bjørkly er spesialpsykolog ved sikkerhetsposten ved Fylkessykehuset i Molde. Spesialist i klinisk psykologi. Referee i det amerikanske fagtidsskriftet Psychological Reports.


Tidspunkt og sted for disputas: 1. september 1995 kl. 10.15, Auditorium, Ulrike Pihls hus.


Prøveforelesninger: 31. august 1995 kl. 16.15, Auditorium, Ulrike Pihls hus.


Kontaktpersoner:
Cand. psychol. Stål Bjørkly, tlf. 71 21 77 44(a)/ 71 21 77 00(p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35(a)/55 20 02 91(p)