Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Barn med leppe-/kjeve-/ganespalte.

Cand odont. Rolf Steen Tindlund disputerte 13. oktober 1995 for dr.philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Interceptive Orthopedics in the Late Deciduous and Mixed Dentitions in Patients with Cleft Lip and Palate

Avhandlingen er en undersøkelse gjennom 12 år av kjeveortopedisk behandling hos barn med spalte som utvikler et spinkelt mellomansikt, underbitt og kryssbitt allerede i 5-7 års alder. Tidlig korreksjon av kjever og bitt gir som resultat at de blivende overkjevefortennene lettere bryter frem direkte til ønsket posisjon i korrekt overbitt. Når overkjeven foran er smal (kryssbitt) utvides denne i løpet av 2-3 måneder slik at de nye fortennene får et gunstig frembrudd selv om de ligger svært trangt i kjeven. Deretter korrigeres underbittet ved at overkjeven føres fremover med drag fra en ansikts-maske. Behandlingen er uten smerte for barna. Bittet stabiliseres med en fastsittende streng på innsiden av tennene.

Personalia
Rolf Steen Tindlund er født i Oslo. Han tok odontologisk embedseksamen i 1968 ved Universitetet i Bergen. Distriktstannlege og Militærtannlege i Troms fylke 1968-70. Godkjent spesialist i kjeveortopedi i 1975. Etter endt spesialistutdanningen i Bergen har han delt sin tid mellom undervisning / forskning ved Universitetet i Bergen og sin privatpraksis i kjeve-ortopedi. Universitetetstipendiat 1985-89. Han har vært spesialtannlege med landsfunksjon siden 1977, i et samarbeide mellom Haukeland sykehus, Universitetet i Bergen, Eikelund Kompetansesenter for Logopedi og Hordaland fylkeskommune. Bergens-teamet behandler pasienter fra Sør-, Vest- og Nord-Norge for leppe-/kjeve-/ganespalte og andre ansiktsmisdannelser .

Tidspunkt og sted for disputasen: 13. oktober 1995 kl. 10.15.De prekliniske institutter.

Kontaktperson:
Cand.odont. Rolf S. Tindlund, tlf. 55 20 65 42 (a), 55 13 13 67 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)