Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Det tidlige yngelstadiet hos torsk

Cand. scient. Geir Blom (36) disputerer onsdag 25. oktober for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Production of juvenile Atlantic cod (Gadus morhua L.) in marine ponds with emphasis on the recuitment process

Avhandlingen belyser først og fremst vekst- og dødelighetsmønstre hos larve- og det tidlige yngelstadiet hos torsk i innelukkede sjøvannsbasseng, og faktorer som innvirker på vekst og dødelighet i disse stadiene. Det blir også beskrevet en metode for å optimalisere yngelproduksjon av torsk ved bruk av innelukkede sjøvannsbasseng. Vekst- og dødelighetsresultatene i avhandlingen settes inn i et større perspektiv ved å sammen ligne disse med tilsvarende resultat for torsk fra undersøkelser i naturen. Avhandlingens resultat kan bidra med økt kunnskap om årsakene til de store svingningene i årsklasse-styrken hos torsk og andre fiskeslag i naturen, og hvilke livsstadier som er avgjørende for bestemmelse av årsklasse-styrke. Det hevdes i avhandlingen at det tidlige yngelstadiet hos torsk kan være et mer kritisk stadium enn tidligere antatt. Avhandlingen viser at yngelproduksjon av torsk i innelukkede sjøvannsbasseng har vært den mest vellykkede metoden for masseproduksjon, og i 1991 ble det satt enn rekord på 317 000 innhøstede yngel i produksjonspollen i Parisvatnet i Øygarden.

Personalia
Geir Blom er født i Ytre Arna, Bergen. Han tok cand. scient. graden i marinbiologi ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi, Universitetet i Bergen i 1987, og arbeidet deretter med forskning på yngelproduksjon av torsk ved feltstasjonen Pa risvatnet tilknyttet Senter for havbruk, Havforskninginstituttet fra 1987 til 1992. Han ble opptatt som dr. scient. student ved Universitetet i Bergen i 1992, og var ansatt som universitetsstipendiat ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi fra desem ber 1992 til juni 1995.


Tidspunkt og sted for disputasen: 25. oktober kl. 10.15., Høyteknologisenteret, Stort Auditorium


Kontaktpersoner:
Cand. scient. Geir Blom, tlf.55 58 44 00 (institutt for fiskeri- og marinbiologi)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)