Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Signalmolekylers virkningsmekanismer

Cand. scient. S. M. Ikramul Huq disputerer torsdag7. oktober 1995 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Construction, expression, and characterization of normal and in-vitro mutagenized regulatory subunits of camp dependent protein kinases

Ikramul Huq har i sitt doktorgradsarbeid studert et av kroppens viktigste enzymer. Enzymet, som kalles cAPK, deltar i signaloverføring. Dette er en viktig kommunikasjon mellom signaler som påvirker cellene utenfra og cellens indre proteiner som skal medføre biologiske effekter. Mange av de viktigste legemidler og cellegifter virker via dette proteinet. cAPK deltar i stoffskifteprosesser og er et viktig protein som også er med på å regulere celledeling og cellevekst. cAPK-aktiviteten forandres ved utvikling av kreftsvulster. cAPK kan hemmes eller stimuleres med biologiske signalmolekyler, og kunstige signal-molekyler har blitt brukt i behandling av pasienter med brystkreft. Fordelen med slike cellegifter sammelignet med de som vanligvis brukes på pasienter er at de har lite bivirkninger.
Ikramul Huqs prosjekt inngår som en del av et større satsningsfelt der man studerer signalmolekylers virkningsmekanismer i kreftceller. Det er brukt moderne genteknologiske metoder til å studere hvilken del av cAPK som signalmolekylene binder seg til og virker igjennom. Ikramul Huq har karakterisert flere nye virkningsmekanismer og bidratt med viktig informasjon i arbeidet for å finne fram til nye kreftmidler som har mindre bivirkninger.

Personalia
S. M. Ikramul Huq er født i Faridpur, Bangladesh. Han ble i 1983 utdannet som M.Sc. i biokjemi ved Department of Biochemistry, University of Dhaka i Bangladesh. Han avla i november 1989 cand. scient. eksamen ved UiB. Han ble høsten 1990 opptatt som dr. scient. student ved Universitetet i Bergen og gjennomførte sitt doktorgradsprosjekt ved Senter for Klinisk Molekylærmedisin, Haukeland sykehus. Han har siden juni 1994 vært ansatt som forsker ved Department of Biochemistry, Louisiana State University i USA.

Tidspunkt og sted for disputasen: 7. oktober kl. 12.15, Haukeland sykehus, Sentralblokken, Birkhaugsalen, D 303, 3. etg.


Kontaktpersoner:
Professor Dagfinn Øgreid, tlf: 55 97 53 30 Fax: 55 97 51 41
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)